Iračka vlada traži da šijitska milicija položi oružje

IRAČKA prijelazna vlada zatražila je u nedjelju od šijitske milicije u Najafu da položi oružje i napusti grad.

Ministar za provincije Wael Abdul Latif je na konferenciji za novinare u Bagdadu rekao da vlada od pripadnika milicije Mehdi, odane Moqtadi al-Sadru, traži polaganje oružja, napuštanje grada i uključivanje u politički život zemlje, ako žele mirno rješenje 11-dnevnog ustanka.

U tekstu objavljenom nakon sastanka ministara u vladi irački premijer Iyad Allawi navodi kako je vlada spremna uvažiti zahtjeve za mirnim riješenjem sukoba u svetom gradu koje je uputila Nacionalna konferencija, koja je počela s radom u nedjelju i s koje je dio izaslanika otišao zbog obnove borbi u Najafu. No premijer ističe kako je za to potrebno da se šijitska milicija "razoruža bez prethodnih uvjeta, napusti Najaf i mauzolej imama Alija i angažira se u političkom procesu".

Ministar za provincije Latif rekao je, međutim, da borbe koje u nedjelju traju u Najafu nisu posljedica vladinih pokušaja da se uguši pobuna. Borbe su u nedjelju ponovo izbile između američkih i iračkih snaga i Sadrovih sljedbenika, dan nakon što je prijelazna vlada objavila da su propali pregovori s radikalnim klerikom.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Sabah Kazem objavio je pak kako se iračke snage potpomognute američkim vojnicima spremaju pokrenuti "čim prije veliku ofenzivu" protiv Sadrove šijitske milicije u Najafu kako bi se okončale borbe u svetom gradu.

Agencije istovremeno javljaju da je prijelazna vlada naredila iračkim i multinacionalnim snagama da ne napadaju središnju džamiju u Najafu, gdje se sklonio al-Sadr sa stotinama svojih pristaša.

"Vlada je izdala jasnu naredbu snagama sigurnosti da ne napadaju i ne oštete mauzolej Imama Alija", stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova.

Vlada je isti zahtjev uputila i američkim vojnicima u tom području, dodaje se u priopćenju

Pročitajte više