Irački militant osniva kulturno krilo svoje vojske

JEDAN od glavnih iračkih moćnika krenuo je stopama kojima su prije njega kročili mnogi militanti, pa je osnovao i civilnu frakciju svoje vojske. Mehdijeva vojska tako dobiva i svoje "kulturno" krilo.

Moqtada al-Sadr, vođa Mehdijeve vojske, militantne šijitske skupine financirane od Irana, čovjek koji ima šijitski dio Bagdada gotovo pod potpunom kontrolom, objavio je jučer kako će samo onaj "pokret otpora" unutar vojske zadržati oružje.

Dobro utaban put

Al-Sadr tako prati dobro utaban put kojim je prije njega krenuo libanonski Hezbollah, šijitska radikalna organizacija koja se za iranske potrebe borila protiv SAD-a i Izraela, da bi se kasnije transformirala u političku stranku i malo pomalo počela preuzimati kontrolu nad zemljom.

Iračka vlada, inače, pregovara sa SAD o novom tzv. sigurnosnom sporazumu koji će pravno regulirati položaj američkih snaga u Iraku nakon što 31. prosinca istekne mandat UN koji je predstavlja pravni temelj američke nazočnosti u Mezopotamiji.

Al-Sadr je najavio kako će o konačnom razoružavanju odlučiti nakon što se vidi kako će proći pregovori između SAD-a i iračke vlade. SAD i iračka vlada dogovaraju okvirni raspored za povlačenjem američkih vojnika iz okupirane zemlje.

Mehdijeva vojska malo je oslabljena nakon prošlogodišnje akcije američke vojske za uvođenjem reda u eksplozivni irački život, ali je i dalje jedna od najopasnijih i najutjecajnijih naoružanih grupa u zemlji.

F.M./D.A.
Foto: AFP

Pročitajte više