Irački ministar vanjskih poslova sastaje se s Vijećem sigurnosti

IRAČKI novoimenovani ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari planira se sastati u četvrtak s Vijećem sigurnosti UN-a kako bi razgovarali o nacrtu rezolucije koja će odrediti političku budućnost te ratom razrušene zemlje.

Sastanak iza zatvorenih vrata u sjedištu UN-a u New Yorku bit će prvi kontakt između predstavnika iračke privremene vlade, uspostavljene u srijedu, i Vijeća sigurnosti koje razmatra nacrt rezolucije o Iraku.

Glasnogovornik UN-a Fred Eckhard izjavio je da se UN-ov izaslanik u Iraku Lakhdar Brahimi vraća u New York kako bi izvijestio Vijeće o svom radu u Iraku koji je rezultirao sastavljanjem iračke vlade u Bagdadu no ne zna se hoće i Brahimi nazočiti sastanku.

Nacrt rezolucije, koji su predložili SAD i Britanija, pokušat će razjasniti tko će imati ovlasti nad vojnim operacijama u Iraku. Neke od članica Vijeća kritizirale su prijašnji nacrt rezolucije jer nije bio dovoljno jasan u tom pogledu.

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je u srijedu da se u rezoluciji ne spominje pravo Iraka na veto glede vojnih operacija.

"Sada radimo s imenovanim premijerom Allawijem kako bi odredili dolične odnose između koalicijskih snaga koje će ostati i nove privremene vlade", rekao je Powell u interviewu za Bliskoistočnu televizijsku kuću, čiji je transkript objavio State Department.

Powell je rekao da su SAD desetljećima imale slične aranžmane sa zemljama u kojima su bili raspoređeni američki vojnici, uključujući Njemačku i Koreju.

Irak će biti suverena zemlja koja je pristala na nazočnost koalicijskih snaga, rekao je Powell. Snage će, međutim, morati djelovati u slučaju da se trebaju zaštititi.

Nacrt rezolucije poziva multinacionalne snage - novi naziv za strane okupacijske snage - da ostanu u Iraku na poziv iračke privremene vlade.

Također se navodi u nacrtu da će iračke snage sigurnosti biti pod kontrolom privremene vlade.

Prijelazna vlada, koja će biti izabrana u siječnju, razmotrit će mandat multionacionalnih snaga, a to će vjerojatno biti u lipnju iduće godine.

U nacrtu će biti i raspored političke i demokratske tranzicije u Iraku kao i obnova ekonomskih aktivnosti iračkih čelnika.

Pročitajte više