Irački premijer u ponedjeljak putuje u Bruxelles

IRAČKI premijer Iyad Allawi otputovat će u ponedjeljak u Bruxelles kako bi sa šefovima diplomacije EU razgovarao o njihovom doprinosu ponovnoj izgradnji Iraka, saznaje se u srijedu iz diplomatskog izvora.

Allawija je pozvalo nizozemsko predsjedništvo EU-a da sudjeluje u radnom ručku u ponedjeljak s ministrima vanjskih poslova Unije, istaknuo je taj izvor.

Nova iračka prijelazna vlada službeno je preuzela dužnost 28. lipnja nakon prijenosa vlasti od okupacijskih snaga.

Prošlog mjeseca je Europska komisija preporučila da EU godišnje izdvoji oko 200 milijuna eura za pomoć u izgradnji i razvoj odnosa s Irakom, i to u okviru programa u tri faze koji bi trajao do 2006. godine.

Prva faza nove strategije EU-a prema Iraku pokriva razdoblje od preuzimanja vlasti do izbora za nacionalnu skupštinu predviđenih u siječnju 2005. U toj fazi EU će pružati potporu za izbore i civilno društvo i za izgradnju pravne države.

Druga faza pokrivat će razdoblje nakon izbora do referenduma o novom ustavu i potom velikih općih izbora predviđenih za kraj 2005. godine. U tom vremenu EU će se usmjeriti na izgradnju političkog odnosa s novom vladom i tražiti načine za ponovno oživljavanje iračkog gospodarstva.

U trećoj fazi koja počinje u siječnju 2006. Bruxelles će pokušati otvoriti pregovore za puni sporazum između EU i Iraka koji bi pokrivao trgovačko-gospodarske veze, pomoć te politički i kulturni dijalog.

Pročitajte više