Irački šijiti prosvjeduju za jačanje vjerske vlasti

OKO dvije tisuće iračkih šijita prosvjedovalo je u subotu ispred sjedišta koalicijskih snaga u Bagdadu zahtijevajući da najviša šijitska vjerska vlast Hawza nadgleda uspostavu lokalnih vijeća koju su započele koalicijske snage.

Prosvjednici su predstavnicima koalicijskih snaga predali peticiju u kojoj traže "brzo formiranje iračke vlade, izradu ustava, uspostavu, pod nadzorom Hawze, lokalnih vijeća i vlasti, oslobađanje pritvorenih djelatnika državne uprave, bržu podjelu humanitarne pomoći i promjenu stajališta koalicijskih snaga prema Iračanima".

Članovi Hawze iz Najafa, jednog od svetih mjesta šijitskog islama, nisu samo pravni stručnjaci za šerijatski zakon, već su nadležni za sva područja života šijitskih muslimana, objasnio je jedan od organizatora prosvjeda.

Prosvjed su organizirali sljedbenici Mouqtade al-Sadre, posljednjeg živog sina velikog ajatolaha Mohammada Sadeqa al-Sadre, ubijenog 1999. u Najafu.

Zajedno s Vrhovnim vijećem za islamsku revoluciju u Iraku (Asrii) i fundamentalističkom strankom Dawa, sljedbenici al-Sadre čine jednu od triju velikih šijitskih skupina koje se bore za vlast u Najafu.

Oni tvrde da osobe izabrane za lokalna vijeća, predstavnici političkih stranaka, ne predstavljaju irački narod, te stoga zahtijevaju slobodne izbore pod nadzorom Hawze.

Šijiti u Iraku čine više od 60 posto stanovništva, a najviše ih je na jugu i istoku zemlje te u Bagdadu i njegovim predgrađima.

Pročitajte više