Irački šijiti protive se bilo kakvom pokušaju Amerikanaca da uhite Al-Sadra

SINOVI vrhovnog šijitskog vjerskog vođe i dva druga visoka šijitska svećenika (ajatolaha) u ponedjeljak su se susreli s radikalnim šijitskim vođom Muqtadom alSadrom te mu poručili da će se suprostaviti svakom pokušaju Amerikanaca da ga uhite, izjavio je za Associated Press neimenovani izvor koji je nazočio tom susretu.

Na susretu, inače rijetkom u ovom sastavu, izražena je tuga i strah Muslimana Šijita zbog vojnih akcija u Najafu, njihovom najsvetijem gradu.

"Dogovorili su se da neće dopustiti nikakvu neprijateljsku akciju protiv Sayyeda Moqtade al-Sadra u gradu Najafu", rekao je taj izvor.

Dodao je da se sastanak održao u uredu al-Sadra, gdje su njegovi pristaše kazali da se prije nekoliko dana iz Kufe premjestio u Najaf, gdje će i ostati okružen pripadnicima svoje milicije.

Al-Sadrov ured nalazi se nedaleko od svetišta Imama Alija, što u slučaju američkog napada povećava mogućnost oštećenja najsvetijeg šijitskog svetišta u Iraku. To je svetište treće sveto mjesto na svijetu nakon Meke i Medine u Saudijskoj Arabiji.

U skladu s dogovorom između šijitskih vođa i koalicijskih snaga u Iraku, vojska neće ulaziti u područje oko svetišta.

Na prlizaima Najafu viđeni su američki vojnici, a glavni zapovjednik američkih snaga u Iraku u ponedjeljak je izjavio da je vojni cilj ubiti ili uhititi al -Sadra, čija je al-Mahdi milicija prošloga tjedna izvela više napada na koalicijske snage.

Pročitajte više