Irački znanstvenik: Irak ne posjeduje nuklearno oružje

IRAK ni u kojem slučaju ne može posjedovati nuklearno oružje i Sjedinjene Države preuveličavaju potencijalnu iračku nuklearnu prijetnju u svoje svrhe, rekao je bivši visokopozicionirani irački nuklearni fizičar koji danas živi u Kanadi.

Imad Khadduri, koji se iračkom nuklearnom programu pridružio 1968. i bio u ekipi koja je 80-ih godina pokušavala sastaviti nuklearnu bombu, rekao je da su irački programi razvoja oružja propali nakon Zaljevskog rata i ni u kojem slučaju nisu mogli biti obnovljeni.

´Sve što smo imali nakon rata od tog nuklearnog programa bile su ruševine, sjećanja i izvješća o tome što smo radili. (...) Što se tiče nuklearnog oružja, više sam nego siguran da ništa nije učinjeno´, rekao je Khadduri u intervjuu za Reuters.

´To što američki predsjednik Bush i dalje maše slikom nadljudskog iračkog nuklearnog programa velika je laž´, rekao je.

Khadurri, koji je Irak napustio 1998., vjeruje da Irak već više od desetljeća ne raspolaže niti znanjem niti sredstvima potrebnima za proizvodnju nuklearnog oružja. Za to su zaslužni Zaljevski rat, gospodarske sankcije i UN-ove inspekcije, rekao je.

O mogućem postojanju programa kemijskog i biološkog oružja nije mogao govoriti.

Khadduri je u iračkom nuklearnom programu počeo raditi nakon što je na sveučilištu Michigan obranio magisterij iz fizike a zatim je i doktorirao na tehnologiji nuklearnih reaktora na sveučilištu Birmingham.

Irački program se u početku bavio korištenjem nuklearne energije za proizvodnju električne struje, a do promjena je došlo 1981. nakon što su izraelski bojni zrakoplovi uništili nuklearni reaktor Osirak. Tada je program usmjeren na proizvodnju nuklearnog oružja. Kako bi poboljšao rezultate, Sadam Husein u jednom je trenutku na čelo programa postavio svojeg zeta Huseina Kamela, rekao je Khadduri.

Program nikada nije prešao ni ´10, 20 posto puta´ do uporabivog nuklearnog oružja jer Irak nije mogao nabaviti dovoljno fisionog materijala, istaknuo je te dodao da je nakon Zaljevskog rata program zapao u kaos, rekao je. On i drugi ključni znanstvenici prebačeni su na obnovu elektrana i rafinerija nafte. Neki su se povukli u mirovinu ili su emigrirali. Oni koji su ostali nisu pak dovoljno stručni, rekao je.

Pročitajte više