Irački znanstvenik predao dijelove nuklearnog programa

JEDAN irački znanstvenik predao je američkoj obavještajnoj službi dokumente i dijelove aparature iračkog nuklearnog programa koje je skrivao 12 godina, doznaje se iz američkih obavještajnih krugova.

Mahdi Shukur Ubajdi, koji je svojedobno bio na čelu iračkog programa za obogaćivanje urana, predao je velike količine dokumenata i komponente centrifuge potrebne za obogaćivanje urana, rekao je jedan dužnosnik CIA-a. Taj materijal bio je skriven u bačvama i zakopan u vrtu njegove kuće.

Ubajdi je rekao da je istraživački materijal i dokumentaciju sklonio na inicijativu koja je došla iz vrha iračke vlasti.

Obavještajni dužnosnik je napomenuo kako ovo otkriće ne znači da je Irak imao aktivan program za proizvodnju nuklearnog oružja, ali da pronađeni materijal ukazuje da je Sadam Husein mogao taj program pokrenuti vrlo brzo.

"Važno je to što je materijal bio namjerno sakriven na poticaj najviših vrhova iračke vlasti, s ciljem da se sačuvaju kapaciteti za izgradnju centrifuge, a samim tim i obogaćivanje urana za proizvodnju nuklearne bombe, jednom kad sankcije budu ukinute", rekao je američki dužnosnik.

Američki timovi istražitelja i vojnici još nisu pronašli veće materijalne dokaze o postojanju iračkog oružja za masovno uništavanje. Taj neuspjeh poticaj je sve jačim kritikama koje navode da su Washington i London preuveličali podatke o iračkom oružju kako bi lakše motivirali svoju i svjetsku javnost za potporu akciji u Iraku.

(Hina) sb

Pročitajte više