Irak 1991. planirao kemijske i biološke napade

SADAM HUSEIN je planirao lansirati 75 raketa s kemijskim i biološkim oružjem tijekom Zaljevskog rata 1991. ukoliko Bagdad bude napadnut atomskim oružjem, piše Los Angeles Times pozivajući se na izvješće UN-ovih inspektora naoružanja.

Sadam je ovlastio svoje vojne zapovjednike da pokrenu protunapad s 50 raketa al Hussein s otrovnim plinom i 25 sa smrtonosnim mikrobima, a rakete dometa 650 km bile su razmještene na četiri mjesta izvan Bagdada, navodi list izvješće UN-ovih inspektora.

List piše da su Sadamovi suradnici rekli inspektorima kako je on uvjeren da je njegovo oružje masovnog uništavanja odvratilo Sjedinjene Države da krenu na Bagdad, a ne nepostojanje mandata UN-a nakon što je Irak istjeran iz Kuvajta.

Sjedinjene Države se sada pitaju ima li Irak te rakete još uvijek i hoće li ih irački diktator lansirati u slučaju napada na Bagdad u novoj vojnoj akciji.

Obavještajna služba američkog ministarstva obrane, međutim, smatra da bi Irak za kemijske ili biološke napade prije upotrijebio haubice od 155 mm koje ispaljuju granate na daljinu od 15 do 40 km.

Na 173 stranice izvješća ´Neriješenih pitanja razoružanja´ koje je Hans Blix dao u petak Vijeću sigurnosti, ali koji nije objavljen u javnosti, navodi se da bi Sadamov arsenal smrtonosnih oružja mogao biti veći nego se ranije vjerovalo, piše Los Angeles Times.

Izvješće povećava procjenu zaliha antraksa s 8.500 na 10.000, koji možda još uvijek postoji.

Izvješće također upozorava na smrtonosnu učinkovitost bojnog otrova iperita i nakon što je 12 godina proveo u topničkim granatama, a upozorava i da Irak nije dao objašnjenje što je bilo s 550 topničkih granata i 450 bombi napunjenih iperitom.

Izvješće također navodi kako su irački znanstvenici sredinom 80-tih eksperimentirali s psihoaktivnim drogama, uključujući PCP, moćan halucinogen poznat kao ´anđeoska prašina´, ali nema dokaza da je PCP rabljen kao oružje.

Pročitajte više