Irak: Eksplozija u gradu Ramadiju ubila najmanje 10 osoba

NAJMANJE  je 10 osoba poginulo, a još 15 ih je teško ranjeno u eksploziji bombe u iračkom gradu Ramadiju u zapadnoj provinciji Anbar, potvrdili su irački policijski izvori.

Prema pisanju britanskog BBC-a, bomba je eksplodirala na kontrolnoj točki u blizini vladinih ureda, a među poginulima su i četiri policijska službenika i jedna djevojčica.

Razina nasilja u Iraku posljednjih tjedana rapidno raste kako se približavaju opći izbori, raspisani za ožujak, a grad Ramadi sve je češća meta napada.

U dva takva napada, koji su se dogodili prošloga kolovoza, a potom ponovno u prosincu, ubijeno je gotovo 50 osoba, a više desetaka ih je ranjeno.

Razlog čestih napada na Ramadi leži u činjenici da su službene sunitske vlasti, koje su u pokrajini Anbar u većini, sve do prije dvije godine dobro surađivale s militantnim organizacijama u tom dijelu Iraka.

No tada su se naglo okrenuli protiv militanata i započeli tješnju suradnju s iračkim vladinim snagama i američkim vojnim trupama, što je vrlo vjerojatno potaknulo militante na osvetničke akcije, pokrenute nakon dužeg perioda relativnog mira.  

Pročitajte više