Irak: Incident u Nasiriji - poginulo 14 Talijana i osam Iračana

ČETRNAEST karabinjera i trojica talijanskih vojnika poginula su u eksploziji u talijanskoj vojnoj bazi u Nasiriji, izjavila je u srijedu za France presse politička savjetnica posebnog talijanskog izaslanika u Iraku Antonija Armellinija, Marina Catena.

"Prema informacijama kojima raspolažemo dva su vozila-bombe eksplodirala gotovo istodobno, prouzročivši požar u arsenalu oružja u vojnoj bazi, pri čemu su poginula trojica talijanskih vojnika i jedanaest karabinjera", rekla je Catena.

Talijanska tv-kuća RAI izvijestila je da je u napadu poginulo i osam iračkih civila.

To je prvi napad na talijanski kontingent u Iraku, koji čini oko 3.000 vojnika. Eksploziju je prouzročila eksplozija kamiona parkiranog u neposrednoj blizini stožera talijanskih karabinjera. Kako je javio Reuters pozivajući se na bloničke izvore, u napadu je ubijeno i osam Iračana a ranjeno ih je najmanje 12.

Nakon vijesti o tragičnom događaju u znak sućuti prekinute su sjednice obaju domova talijanskog parlamenta, a talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi koji bi tijekom dana trebao otputovati u SAD na sastanak s američkim predsjednikom Georgeom Bushom i glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom, izrazio je sućut obiteljima poginulih te je kazao kako će Italija "nastaviti sa svojom dosadašnjom ulogom u borbi protiv terorizma, zajedno s ostalim saveznicima i UN-om".

Sućut obiteljima poginulih u vlastito ime i u ime članova vlade izrazio je i talijanski premijer Silvio Berlusconi.


U drugom oružanom incidentu pet iračkih civila je ubijeno a četvero ranjeno nakon što su američki vojnici otvorili vatru na kamion na ulazu u Falluju, grad udaljen 50-ak kilometara zapadno od Bagdada, priopćila je u srijedu policija.

"Američke snage su otvorile vatru u pokušaju da uhite kradljivce koji su provalili u ljevaonicu čelika", dodaje isti izvor.

Incident se dogodio u utorak navečer, a američka vojska nije se za sada oglasila o tom događaju.

Pročitajte više