Irak: Inspektori našli prazne granate, a ne kemijsko oružje

PRAZNI topnički projektili koje su u četvrtak u Iraku pronašli UN-ovi inspektori zapravo su neupotrebljive stare granate i nisu ni u kakvoj vezi s oružjem za masovno uništenje, rekao je jedan visoki irački dužnosnik opovrgavajući da je riječ o kemijskim bojevim glavama.

´To su samo topničke granate uvezene 1986., zastarjele su i više ih se ne može koristiti. Zastarjele su već najmanje sedam godina´, rekao je general Hossam Mohamed Amine novinarima u ministarstvu za informiranje u Bagdadu.

General, šef iračkog tijela za suradnju s inspektorima, rekao je da su granate ´zaboravljene´ u jednom skladištu i da su se nalazile u ´zapečaćenim sanducima´.

´To nije ni kemijsko ni biološko oružje. To su prazne glave granata (...) Zaboravljene su bez namjere da ih se koristi´, rekao je.

Glasnogovornik UN-ovih inspektora u Bagdadu Hiro Ueki objavio je ranije da su inspektori 170 kilometara južno od Bagdada pronašli 11 praznih kemijskih bojevih glava kalibra 122 mm i još jednu koju tek treba proučiti, ne precizirajući je li riječ o kršenju UN-ovih rezolucija.

Pročitajte više