Irak: Napetost uz 35. obljetnicu stranke Baas

AMERIČKE snage ojačale su sigurnost u očekivanju novih napada u četvrtak na 35. obljetnicu dolaska na vlast stranke Baas, koja po prvi put protiče bez parada i proslava jer je 17. srpnja u Iraku više nije državni praznik.

TV postaja Al Arabiya, iz UAE, danas je emitirala navodnu snimku novog govora svrgnutog predsjednika Sadama Huseina.

Desetljećima je stranka Baas svečano obilježavala 17. srpnja, datum kada je 1968. državnim udarom došla na vlast, no u četvrtak u Bagdadu nema ni govora ni fanfara, a većina Iračana ignorira praznik koji je ukinut odlukom privremene vlade.

"Ovo je najbolji 17. srpnja koji sam vidio jer više nema Sadama i Baasa", izjavio je Fadil Amin, prevoditelj iz Bagdada.

Aktivisti stranke, uz čiju je pomoć Sadam vladao 24 godine, na današnji su dan održavali parade i mitinge na kojima je izražavana vjernost Sadamu, besplatno su dijeljeni slatkiši i sokovi, a djeca rođena na taj dan primala su novac i poklone.

"Obično smo pjevali Žrtvovat ćemo svoju krv i duše za našeg Sadama i pjesme u kojima ga zovemo ocem", rekao je 21-godišnji radnik Baha Kerou. Neodazivanje mitinzima donosilo je nekoliko dana zatvora.

Dan uoči obljetnice obilježila je eskalacija napada u kojima je ubijen još jedan američki vojnik i proamerički gradonačelnik Hadithaha, Mohammed Nayil al-Jurayfi.

Američka vojska objavila je da u četvrtak prijepodne nije bilo izvješća o novima napadima na njezine pripadnike, sve učestalijima posljednjih tjedana s prosjekom od 12 dnevno.

Svjedoci kažu da su američke snage pojačale mjere sigurnosti oko svojih položaja u Bagdadu i područjima sjeverno i zapadno od grada, gdje su u izloženi svakodnevnim napadima, a na ulicama glavnog grada uočeno je malo američkih ophodnji.

U srijedu je zapovjednik američkih snaga general John Abizaid prvi puta priznao da su koalicijske snage izložene "klasičnoj gerilskoj kampanji koja postaje sve organiziranija".

Ukupan broj od 147 poginulih američkih vojnika, od čega 32 po prekidu neprijateljstava 1. svibnja, izjednačen je s gubicima iz Zaljevskog rata 1991.

U srijedu je i projektil zemlja-zrak ispaljen na jedan američki transportni zrakoplov C-130 Hercules dok je slijetao na bagdadski aerodrom, što je drugi takav slučaj od 9. travnja kada su zračnu luku zauzele američke snage.

TV postaja Al Arabiya, iz UAE, objavila je u četvrtak navodnu audio snimku govora svrgnutog iračkog predsjednika Sadama Huseina, koja se podudara s obljetnicom njegove stranke.

Poznavatelji Sadamovih govora tvrde da glas na snimci i stil govora nalikuju glasu i stilu bivšega iračkog predsjednika.

Govornik na snimci osuđuje uspostavu prijelazne iračke vlade, do koje je došlo u nedjelju 13. srpnja, što upućuje da je snimka novijeg datuma. Najavljuje također i intenziviranje otpora protiv američke okupacije.

Al Arabiya je objavila da je snimku dobio jedan njezin novinar u Bagdadu.

(Hina) dh sd

Pročitajte više