Irak: Novi incidenti i napadi pobunjenika

Američki konvoj granatiran je u nedjelju na zapadu Bagdada, na glavnoj prometnici koja povezuje Haldiyah i Ramadi, izvijestio je irački načelnik policije Abdessattar alDulaimi.

Prema riječima tog dužnosnika zaduženog za spomenutu prometnicu, naoružane nepoznate osobe gađale su konvoj u 9.00 po mjesnom vremenu (6.00 po GMT-u) iz minobacača i pogodile Humvee koji se zapalio.

Odmah nakon događaja američka vojska nije potvrdila napad. Sunitska pokrajina Al-Anbar je poprište gotovo svakodnevnih protuameričkih napada.

Usto, nepoznati su osobe u 8.30 sati po mjesnom vremenu zauzele sjedište vijeća u Rutbi, nedaleko od jordanske granice, zapalili ga i podmetnuli eksploziv, izvijestio je policijski čelnik za to područje Mohammad al-Dulaimi. Nije bilo dojava o mogućim žrtvama.

U istoj pokrajini, vođe plemena i lokalnog vijeća u Hitu (zapadno od Ramadija), smijenili su s dužnosti načelnika policije Sabera Nemrauija, priopćili su gradski čelnici.

Ta je mjera poduzeta nekoliko dana nakon oružanog sukoba između marinaca i iračke Nacionalne garde s jedne i pobunjenika ukopanih u džamiji s druge strane. Tijekom sukoba koji je trajao tri sata američko je vojno zrakoplovstvo bombardiralo džamiju pošto su pobunjenici pucali iz džamije iz minobacača, stoji u američkom vojnom priopćenju.

Najmanje je jedan civilni zaposlenik Međunarodnih snaga (FMN) kojega državljanstvo još nije utvrđeno, ranjen u nedjelju u eksploziji naprave postavljene uz cestu u Basri (na jugu Iraka), priopćio je britanski vojni predstavnik.

Bomba je eksplodirala kada je prošlo vozilo tog zaposlenika, dodao je, napomenuvši da je ranjenik prevežen u britansku vojnu bolnicu.

Basra je srazmjerno miran grad, dok ostatak Iraka potresaju sukobi.

Prema iračkim sigurnosnim izvorima, eksploziv je aktiviran dok su prolazila dva terenska vozila koja su pripadala službi za deminiranje. Oba su vozila oštećena, od kojih jedno teško.

Minobacačka je granata u nedjelju pala nedaleko od igrališta u Sadr Cityju na kojemu građani predaju svoje oružje, pri čemu je bilo žrtava, priopćio je plemenski vođa te šijitske četvrti u Bagdadu šeik Karim al-Bahati, ne navodeći njihov točan broj.

Prema njegovim riječima, redarstvene su snage uhitile sumnjivca.

Više stotina osoba tiskalo se na igralištu Al-Sinaa kako bi predali oružje zadnjeg dana operacije razoružanja u toj četvrti, potvrdili su agencijski izvjestitelji.

(Hina) xvrad ysd

Pročitajte više