Irak pozvao vijeće sigurnosti UN-a da odbaci novi nacrt rezolucije

VODEĆE iračko službeno javno glasilo pozvalo je u petak članice Vijeća sigurnosti UNa da blokiraju novi američkobritanski nacrt rezolucije kojom bi se odobrio rat protiv Iraka, te da odbace ´zakon džungle´.

List vladajuće stranke Baath al-Thawra piše da Sjedinjene Države i Velika Britanija žele izglasavanje nove rezolucije kako bi proveli svoje ´agresivne planove´ bez obzira na irački napredak u razoružavanju.

´Članice Vijeća sigurnosti ne bi trebale osigurati tim zlikovcima pokriće u bilo kom obliku´, piše al-Thawra u uvodniku na naslovnoj stranici.

´One bi trebale u potpunosti odbaciti zamisao o izglasavanju nove rezolucije, čak i ako Amerika i Britanija budu odlučne počiniti svoj zločin i bez odobrenja Vijeća - jer agresija bez međunarodnog pokrića nije poput agresije s pokrićem´, piše list.

´Irak nastavlja suradnju i želi odgovoriti na sva pitanja. Zbog toga nije potrebna nova rezolucija. Svaka zemlja koja želi mir u svijetu i želi očuvati prestiž Ujedinjenih naroda trebala bi inzistirati na tome, a ne na zakonu džungle´, dodaje uvodničar al-Thawre.

Američka vojska priopćila je u petak da su američki i britanski zrakoplovi koji kontroliraju zonu zabrane letenja u Iraku napali irački mobilni radarski sustav u južnom Iraku.

Vojska je priopćila da je sustav premješten u područje 370 km zapadno od Bagdada, te da je predstavljao opasnost za savezničke zrakoplove.

Pročitajte više