Irak: U nizu napada poginulo 30 Iračana

TRIDESET Iračana ubijeno je u nizu napada u subotu, na drugu obljetnicu pada režima Sadama Huseina.

Petnaest Iračkih vojnika poginulo je ujutro u eksploziji dok je njihov konvoj prolazio kroz Latifiju, 40 km južno od Bagdada, priopćeno je iz ministarstva obrane.

Rano ujutro pobunjenici su na istom području pucali na automobil i ubili pet civila, priopćio je vojni zapovjednik Haydar Obeidi.

Usto, na glavnoj cesti koja povezuje Kut (175 km južno od Bagdada) i irački glavni grad, ubijena su četiri vozača, a još četiri su ranjena, priopćili su bolnički izvori.

"Primili smo četiri osobe koje su ranjene u napadu na kamione ministarstva trgovine", potvrdio je dužnosnik bolnice Kindi u Bagdadu, dok je jedan od ranjenih vozača potvrdio da su napadači ukrali osam kamiona.

"Nepoznate osobe napale su 14 kamiona. Četiri su uspjela pobjeći, dok su ostali nestali", rekao je prije toga izvor blizak ministarstvu unutarnjih poslova.

Napadi su vrlo česti na tom strateški važnom putu koji povezuje glavni grad i luku Basru.

Jedan od suradnika radikalnoga šiitskoga vođe Moqtde Sadra ubijen je dok je putovao u Bagdad na prosvjed protiv prisutnosti američkih snaga.

Na sjeveru Iraka ubijeni su civil i policajac, dok je 14 osoba, od kojih 11 policajaca, ranjeno u napadu automobilom bombom 30 km sjeverno od Bagdada.

U subotu ujutro u sukobima s iračkim snagama u Baladu, 75 km sjeverno od Bagdada, ubijen je jedan pobunjenik, dok su trojica uhićena.

Pročitajte više