Irak uništio ukupno 16 raketa, Pariz i Berlin traže više

IRAK je nastavio u ponedjeljak uništenje svojeg oružja pod kontrolom UN-a, kako ne bi dao Sjedinjenim Državama povod za pokretanje rata, dok Francuska i Njemačka pozivaju da se ´više učini i više surađuje´ s Ujedinjenim narodima.

Američki diplomati i turski čelnici pokušavali su postići dogovor dva dana nakon što u turskom parlamentu nije prihvaćen prijedlog kojim bi se dopustilo masovno raspoređivanje američih vojnika u Turskoj prije eventualnog rata u Zaljevu.

Papa Ivan Pavao II koji vodi kampanju radi izbjegavanja sukoba koji bi mogao biti poguban za kršćane Bliskog istoka, namjerava se osobno obratiti Vijeću sigurnosti UN-a ako njegovu poruku američki predsjednik George W. Bush ne prihvati i ne odustane od uporabe sile.

Dok su američki i britanski vojni zrakoplovi u ponedjeljak bombardirali niz iračkih vojnih ciljeva na jugu zemlje, pri čemu je poginulo 6 osoba, a 15 je ranjeno prema podacima Bagdada, Irak je objavio da je tijekom dana uništio šest raketa Al-Samoud 2 koje UN zabranjuje radi njihovog dosega većeg od 150 km.

Irak mora poduzeti puno više od uništenja svojih raketa Al-Samoud 2 kaao bi ispunio svoje obveze prema UN-u, rekao je u ponedjeljak jedan glasnogovornik Downing Streeta koji je naveo da je ´skeptičan´.

´Zbog povijesti Iraka, njegovr prošlosti ispunjene prevarama i lažima, razumljivo je da uništenje prvih raketa posljednjih dana promatramo s određenom skepsom´, komentirao je glasnogovornik na svojoj dnevnoj tiskovnoj konferenciji.

Pravi ´test´ suradnje iračkog predsjednika Sadama Huseina u pogledu razoružanja se odvija drugdje´, naglasio je on.

Pročitajte više