Irak: Uskoro bi se zbog vrućine mogle voditi noćne borbe

AMERIČKE i britanske snage mogle bi biti prisiljene boriti se noću zbog nesnosnih vrućina ako rat u Iraku potraje do kasnog proljeća ili ranog ljeta, ocjenjuju vojni analitičari u Washingtonu.

Vojnicima bi bili izvrgnuti opasnosti od toplinskih udara na bojnom polju budu li morali nositi odijela za zaštitu od kemijskog i biološkog oružja na iznimno visokim temperaturama.

Svakim danom rastu izgledi da će se Amerikanci i Britanci morati boriti i s nesnosnom vrućinom, koja se u Iraku, posebice na jugu zemlje, može očekivati krajem travnja ili početkom svibnja.

"Jedino je logično da više vojno vodstvo nastoji izbjeći operacije većeg opsega u ekstremnim vremenskim uvjetima. To je nevjerojatno teško za vojnike", rekao je umirovljeni pripadnik američkih marinaca, pukovnik Phil Anderson, analitičar u Centru za strateške i međunarodne studije.

"Kada temperature dosegnu 37 stupnjeva ili više, postaje vrlo, vrlo teško".

Prosječna dnevna temperatura u Iraku u travnju iznosi 35 stupnjeva Celsiusa, a u lipnju 40 stupnjeva.

Zapovjednik združenog stožera američkih snaga, general Richard Myers rekao je da su američki vojnici sposobni boriti se u bilo kojim vremenskim uvjetima, ali je dodao da bi se moglo pribjeći noćnim operacijama kako bi se izbjegle dnevne vrućine. Američki dužosnici također ističu da će se i Iračani morati boriti u istim vremenskim uvjetima kao i Amerikanci i Britanci.

Pukovnik Anderson posebno upozorava na zaštitna odijela "koja ne dišu". "Noseći tu opremu duže ili češće na vrlo visokim temperaturama, dođete do točke kada to postaje nepodnošljivo. Tada ćete imati toplinske žrtve", rekao je umirovljeni američki časnik.


Pročitajte više