Iran bi do 2010. mogao imati nuklearnu bombu?

PO NOVOJ studiji američkih obavještajaca koju je objavio CBS, Iran bi u roku od tri godine mogao probiti nuklearni prag, odnosno proizvesti dovoljno obogaćenog urana za pravljenje nuklearne bombe.

Također se spominju pretpostavke o tome kako bi Iran da dostigne ovaj nivo razvoja trebao  pojačati rad na tvornici za obogaćivanjem urana koja je trenutno u fazi izgradnje, ali i da možda i nije najpametnije ostati pri pretpostavci da će zemlja tek 2015. postati nuklearna sila. 

David Albright, jedan od voedćih američkih nuklearnih znanstvenika, rekao je: "Mislim da bi Iran mogao proizvesti dovoljno obogaćenog urana prije te godine. Godina 2015. ima u sebi previše skepticizma oko iranskih nuklearnih mogućnosti, a oni iz dana u dan sve više napreduju".

Također se priča o vremenskom roku u kojem bi Izrael, zemlja koja je najviše ugrožena iranskim nuklearnim programom, mogao izvesti preventivni napad na iranska nuklearna postrojenja.

"Izraelci dugo vremena vjeruju da je Iran bliži nuklearnoj bombi nego što to smatraju američki obavještajci. Ako sad čuju da i Amerikanci misle da je Iran blizu nuklearnog praga, to će na Izrael staviti pritisak da djeluje", rekao je Bruce Riedel, bivši član CIA-e.

Izraelci se zasad nisu oglasili oko mogućeg preventivnog napada na Iran, ali o tome se prije nekoliko mjeseci, kad je takva mogućnost bila otvorena, poprilično raspravljalo. Izrael je tada čak razgovarao s SAD-om oko dobivanja dozvole za preletanje nad Irakom.

J.D.

Pročitajte više