Iran brani tečaj rijala, na tržište ubrizgali 5,8 milijardi dolara

Foto: FAH

IRANSKI predsjednik Hassan Rouhani je poručio kako će vlada učiniti sve kako bi zaštitila stabilnost tržišta nakon što je državna valuta prošli tjedan pala na rekordno nisku razinu.

"Optimist sam kada je u pitanju gospodarska situacija u zemlji ... i uvjeravam naše građane kako strane valute neće nastaviti rasti", rekao je Rouhani u razgovoru uživo za državnu televiziju.

Iranski rijal je prošli ponedjeljak pao na rekordno nisku razinu u odnosu na američki dolar, a u znaku zabrinutosti oko sposobnosti zemlje za privlačenjem stranog novca nakon što novi američki predsjednik Donald Trump 20. siječnja preuzme dužnost.

Ako se slabost iranske valute nastavi, to bi moglo postati političko pitanje uoči predsjedničkih izbora u svibnju, prijeteći nekim Rouhanijevim postignućima u ekonomiji. Očekuje se da će Rouhani, koji je dužnost preuzeo 2013., tražiti novi mandat, iako on to još nije službeno najavio.

Analitičari ističu kako je pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima održanima u studenom ključni faktor u slabljenju rijala. Trump je tijekom kampanje rekao kako će odbaciti nuklearni sporazum između Irana i svjetskih sila, kojim se ograničio iranski nuklearni program, a u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija Teheranu, nazvavši ga 'katastrofalnim'. 

Dolar nastavlja rasti


"Dolar je u proteklih nekoliko mjeseci porastao u odnosu na sve valute, pa je prirodno ako je to također slučaj i u Iranu. No, tečaj stranih valuta sigurno neće ostati na sadašnjim razinama", rekao je Rouhani, ne dajući detalje o tome kako vlada kani obraniti rijal.

"Stabilnost tržišta valuta je važna za vladu. Ekonomija mora biti predvidljiva, kako bi izvoznici i uvoznici mogli poslovati s povjerenjem", rekao je.

Prije obraćanja Rouhanija, rijal je u subotu na tržištima nešto ojačao, na 39,000 rijala za jedan dolar, nakon što je prošli ponedjeljak pao na rekordno nisku razinu, kada je za jedan dolar bilo potrebno izdvojiti 41,500 rijala.

Prije prosinca, najniža razina je iznosila 40,000 rijala, dosegnuta potkraj 2012.

Iran brani tečaj rijala

Rast vrijednosti rijala uslijedio je nakon što je guverner središnje banke Valiollah Seif u subotu izjavio za državnu televiziju kako smatra da je 'realan' tečaj 36,000 rijala za jedan dolar.

Prenijeta je njegova izjava zastupnicima u parlamentu kako je središnja banka 'ubrizgala' na tržište 5,8 milijardi dolara kako bi obranila tečaj rijala.

Rouhanijeva administracija stabilizirala je valutu nakon godina volatilnosti, što je pomoglo spustiti inflaciju na jednoznamenkaste stope, nakon što je iznosila više od 40 posto.

Osim tečaja koji se formira na slobodnim tržištima, Iran za neke državne transakcije koristi službeni tečaj, koji trenutno iznosi 32,375 rijala za dolar.

Pročitajte više