Iran će ponovno razmotriti obustavu obogaćivanja urana

GLAVNI iranski nuklearni pregovarač, Hasan Rohani, izjavio je u subotu da će Teheran ponovno razmotriti odluku o obustavi obogaćivanja urana nakon što su UN u rezoluciji usvojenoj u petak oštro ukorili tu zemlju zbog nedovoljne suradnje s inspektorima Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA).

"Iran će ponovno razmotriti svoju odluku o obustavi obogaćivanja", izjavio je Hasan Rohani na konferenciji za tisak u Teheranu.

"Europljani su se u listopadu obvezali da će iranski nuklearni dosje biti zaključen u lipnju, a mi smo se obvezali da ćemo obustaviti obogaćivanje, ali ćemo možda, sljedećih dana donijeti i objaviti drugu odluku, jer se Europljani nisu držali svojih obveza", istaknuo je Rohani.

Dodao je da Iran nema tajnih lokacija za obogaćivanje urana kao i da će njegova zemlja nastaviti suradnju s IAEA.

Sjedinjene Države smatraju da je iranski nuklearni program namijenjen izgradnji atomske bombe. Iran to odbija i tvrdi da je njihov čitav nuklearni program mirnodopske prirode, usmjeren isključivo na izgradnju nuklearnih centrala.

Analitičari upozoravaju da bi svaki nastavak procesa obogaćivanja urana od strane Irana mogao izazvati krizu u međunarodnim odnosima.

IAEA od kolovoza 2002. godine istražuje iranski nuklearni program tražeći od Teherana punu transparentnost i suradnju s inspektorima UN-a koji pokušavaju suzbiti širenje oružja za masovno uništenje u nestabilnoj regiji bliskog i srednjeg istoka.

Pročitajte više