Iran će surađivati s IAEA-om

IRAN će nastaviti surađivati s Mešunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), unatoč pozivima tvrdolinijaša za prekidom te suradnje, rekao je u nedjelju iranski veleposlanik pri IAEA Ali Salehi.

Iznoseći blaža stajališta nego prethodnih dana, Salehi je rekao da Teheran neće reagirati "nezvozno i grubo" na prošlotjednu rezoluciju IAEA u kojoj se od njega traži da do 31. listopada raščisti sumnje oko iranskog nuklearnog programa i prekine svaku aktivnost obogaćivanja urana.

"Nastavit ćemo našu suradnju s IAEA kao i do sada a naša jasna kritika ne znači da ćemo prekinuti suradnju s tom agencijom", rekao je Salehi. On je istodobno upozorio kako Iran ne treba pokazivati "poslušnost prema zahtjevima Zapada" jer bi to moglo "otvoriti put neograničenim zahtjevima".

IAEA je optužila Iran da ne pruža potpune i precizne informacije o svojem nukleatrnom programu.

Iran pak tvrdi kako je svrha njegovih nuklearnih postrojenja isključivo proizvodnja struje te da nema nikakvih planova za izgradnju nuklearnog oružja. Optužbe Washingtona da provodi tajni vojni nuklearni program Teheran je odbacio i optužio SAD da traže izgovor za napad na Iran.

Pročitajte više