Iran će za 10 dana premašiti dopušteni limit uranija

Foto: EPA

IRAN je rekao da će u roku od deset dana premašiti međunarodno dogovoreno ograničenje zaliha obogaćenog uranija, korak koji je Washington nazvao  "nuklearnom ucjenom", no dodao je da europske zemlje još imaju vremena sačuvati nuklearni dogovor.

U znak zabrinutosti zapadnih zemalja zbog iranskih namjera glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće nazvao je plan "nuklearnom ucjenom" i istaknuo da na njega treba odgovoriti međunarodnim pritiskom.

Britanci upozoravaju, Iran poziva na sankcije

Britanija je upozorila da će, ako Iran prekorači dopuštene limite iz sporazuma, London razmotriti "sve opcije". Izrael, SAD-ov bliski saveznik i zakleti iranski neprijatelj, pozvao je svjetske sile da što brže sankcioniraju Teheran ako premaši zalihe obogaćenog uranija. 

Međutim, visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove Frederica Mogherini rekla je da će EU reagirati samo na ono kršenje koje potvrdi Međunarodna agencija za atomsku energiju. 

Američko-iranske napetosti pojačale su se nakon optužbi administracije predsjednika Donalda Trumpa da je Teheran prošlog četvrtka izveo napade na dva naftna tankera u Omanskome zaljevu, važnoj ruti za prijevoz nafte. Iran uporno odbacuje bilo kakvu odgovornost.

Viši zapovjednik Iranske revolucionarne garde Mohamad Bakeri zanijekao je u ponedjeljak da Teheran stoji iza napada i dodao da će Iran, ako odluči blokirati pomorske rute u Hormuškom tjesnacu, to učiniti javno. 

"Učetverostručili smo tempo obogaćivanja uranija"

Tajnik iranskog Vrhovnog nacionalnog vijeća sigurnosti Ali Šamkani rekao je za državnu televiziju da je Teheran odgovaran za sigurnost u Omanskom zaljevu i pozvao američke snage da napuste regiju.

"Učetverostručili smo tempo obogaćivanja uranija, a nedavno smo ga još povećali pa će u roku od deset dana prijeći limit od 300 kilograma", izjavio je Behrouz Kamalvandi, glasnogovornik Iranske organizacije za atomsku energiju.

"Iranske zalihe su svakim danom sve veće", istaknuo je on za državnu televiziju i dodao "da će plan promijeniti onda kada ostale strane izvrše svoje obveze."

Teheran je u svibnju najavio da neće ispunjavati obveze iz nuklearnog sporazuma dogovorenog sa svjetskim silama 2015., u znak prosvjeda zbog jednostrane odluke SAD-a da se povuče iz sporazuma i ponovno nametne sankcije Iranu prošle godine.

Sporazumom se nastoji spriječiti da se Iran domogne nuklearne bombe u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Pročitajte više