Iran kaže da još nije pokrenuo centrifuge za obogaćivanje urana

IRAN još nije pokrenuo centrifuge koje se koriste u procesu obogaćivanja urana pomoću kojeg, kako sumnja zapad, Teheran nastoji doći do nuklearnog oružja, izjavio je viši iranski dužnosnik agenciji Reuters u utorak.

Iran, koji kaže da želi obogaćivati uran samo do niskih stupnjeva kakvi su potrebni za rad nuklearnih elektrana, naredio je ponovno pokretanje obogaćivanja urana nakon što je prijavljen Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda početkom ovoga mjeseca.

"Na centrifugama još nije počeo nikakav rad i u njih nije još pušten nikakav plin", rekao je iranski dužnosnik.

U centrifuge koje obogaćuju uran vrtnjom u velikim brzinama ubrizgava se plin uranov heksafluorid. Iranske centrifuge smještene su u podzemnom postrojenju u blizini grada Natanza.

"Oni rade pripreme. Postrojenje u kojem je dvije i pol godine prekinut rad ne može postati funkcionalno preko noći. Izvješća o početku samog obogaćivanja urana su netočna", dodao je iranski dužnosnik.

Ranije u utorak je iranski pregovarač o nuklearnom programu Javad Vaeedi je bio izjavio da je počeo rad na obogaćivanju urana ali je rekao da je tek u preliminarnoj fazi.

Pročitajte više