IRAN: KONZERVATIVCI NA IZBORIMA OSVOJILI APSOLUTNU VEĆINU U PARLAMENTU

Iranski konzervativci u srijedu su osvojili 27 od 30 zastupničkih mandata za Teheran, čime se broj njihovih zastupnika u novom sazivu parlamenta popeo na 156, što predstavlja apsolutnu većinu, pokazuju konačni rezultati izbora koje je na svojoj internetskoj stranici objavilo ministarstvo unutarnjih poslova.

Među 27 novoizabranih teheranskih zastupnika je i pet ili šest žena, ali ministarstvo zasad nije objavilo imena budućih parlamentaraca.

Prema još uvijek neslužbenim podacima, osim 156 konzervativaca, u novom će parlamentu sjediti i 39 pripadnika reformističkih snaga, 31 nezavisni zastupnik, 5 predstavnika vjerskih manjina, dok će se za 58 zastupničkih mjesta izbori morati ponoviti.

Istodobno je svoje povlačenje iz izborne trke objavio vođa jedine reformatorske liste Mehdi Karoubi, koji je u dosadašnjem sazivu bio predsjednik parlamenta.

On je predvodio listu Koalicije za Iran, jedine reformatorske grupacije koja nije bojkotirala izbore, a kandidirao se za jedno od 30 zastupničkih mjesta iz Teherana. Prema još neslužbenim rezultatima, zauzeo je 31. mjesto, što mu je davalo izglede za uspjeh u drugom krugu, budući da u svim izbornim jedinicama pobjednici nisu osvojili nužnih 25 posto glasova kojima bi bili izravno izabrani u prvom krugu.

No Karoubi se odlučio povući "iz osobnih razloga", kako ga je citirala agencija Isna.

(Hina) xdam ydv

Pročitajte više