Iran najavio nova testiranja raketnih projektila

IRAN je jučer najavio testiranje novih projektila, a predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je odbacio tvrdnje o tome kako su UN-ove sankcije zbog sumnji u njihov nuklearni program naštetile iranskoj ekonomiji.

Iranska državna televizija je izvijestila kako iranski revolucionari planiraju trodnevno testiranje "Zalzal" i "Fajr-5" raketnih projektila kratkog dometa. Međutim, još nije potvrđeno jesu li jučer u Garmsaru, jugoistočno od Tehrana, testiranja stvarno i započela.

"Testiranjem bi se trebale ustvrditi stvarne obrambene i borbene mogućnosti projektila." - izjavio je za AP zapovjednik revolucionarnih snaga.

Prošle godine je Iran održao tri velike vojne vježbe, kako bi testirali takozvani "ultra-horizon" i "Fajr-3" projektil, koji navodno može izbjeći radare te simultano pogoditi nekoliko meta.

"Rezolucija UN-a nam nije naštetila. Ni još 10 takvih rezolucija neće utjecati na našu ekonomiju i na našu politiku. Lažno pokušavaju prikazati da plaćamo troškove zbog svojih aktivnosti." - rekao je Ahmadinedžad.

Istovremeno dok Iran nastavlja s provedbom svog nuklearnog programa, SAD izražava zabrinutost zbog njihovog sve većeg napretka. Također, optužuju Iran za razvijanje nuklearnog oružja u napadačke, a ne obrambene svrhe.

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više