Iran nakon dva mjeseca pustio tanker Stena Impero

Foto: EPA

IRAN je objavio da je pustio tanker Stena Impero. 

Tanker koji plovi pod britanskom zastavom, a koji je zarobljen još prije dva mjeseca, sada je "slobodan da napusti Iran", poručili su iranski dužnosnici. 

Do puštanja tankera dolazi dan prije nego što će se britanski premijer Boris Johnson i iranski potpredsjednik Hassan Rouhani sastati na marginama Opće skupštine UN-a. 

Tanker dug 183 metra koji su 19. srpnja zaplijenili Čuvari revolucije prepraćen je u iransku luku Bandar Abbas, na jugu zemlje.

Iranske vlasti optužile su brodsku posadu da nije odgovorila na pozive u pomoć i da je isključila transponder nakon sudara s ribarskim brodom.

Stena Impero je zaplijenjen nakon što je Gibraltar zaplijenio tanker Grace 1

Zapljena se dogodila nekoliko sati pošto je sud u Gibraltaru odlučio o produljenju zapljene Grace 1, iranskog naftnog tankera koji su 4. srpnja zaustavile policija i carinska služba tog britanskog teritorija na krajnjem jugu Španjolske. Iran je zanijekao da je riječ o odmazdi.

Tanker, kojemu je ime promijenjeno u Adrian Darya 1 i koji je 15. kolovoza oslobođen, napustio je Gibraltar 18. kolovoza pošto su vlasti britanskog teritorija rekle da su primile pisano obećanje Teherana da neće u Siriju dopremiti 2,1 milijun barela nafte koja je bila na brodu, što Iran niječe.

London je 10. rujna optužio Iran da nije održao riječ i da je naftu isporučio Siriji.

Pročitajte više