Iran: Naš nuklearni stručnjak ubijen je strojnicom na daljinsko upravljanje

Foto: EPA

GLAVNI iranski stručnjak za nuklearno naoružanje navodno je ubijen daljinski upravljanom strojnicom, javlja tamošnja državna novinska agencija Fars, a prenosi CNN.

> Smaknut je prvi čovjek iranskog nuklearnog programa, Iran optužuje Izraelce

Mohsen Fakhrizadeh je ubijen u petak blizu Teherana, a iranski vrhovni vođa Ali Hamenei i ostali iranski dužnosnici za atentat su optužili Izrael. Od samog početka iz Irana dolaze različite informacije o tome kako je Fakhrizadeh ubijen.

Novinska agencija Fars piše da je Fakhrizadeh putovao sa ženom u blindiranom automobilu koji su osiguravala još tri automobila s njegovim tjelohraniteljima. Kad je čuo nešto što je zvučalo kao pucnjava po autu, izašao je iz vozila da bi vidio što se događa, navode.

A u trenutku kad je izašao iz vozila, piše Fars, daljinski upravljana strojnica iz automobila Nissan, udaljena oko 150 metara od Fakhrizadehovog automobila, počela je pucati po njemu i koloni vozila. Fars navodi da je Fakhrizadeh pogođen najmanje tri puta. Pogođen je i njegov tjelohranitelj.

Nakon rafala strojnice, koji je trajao tri minute, vozilo marke Nissan je eksplodiralo, prenosi CNN rekonstrukciju događaja prema iranskoj novinskoj agenciji Fars, ali se ograđuje od toga da je to službena verzija događaja. 

Drugi iranski izvori objavili su različite rekonstrukcije atentata, ali svaka u sebi sadrži eksploziju i napad na Fakhrizadeha. Razlikuju se samo po tome što neki tvrde da se eksplozija dogodila prije samog napada, a neki da je do toga došlo kasnije.

Tko je bio Fakhrizadeh?

Zapadne države Fakhrizadeha dugo smatraju predvodnikom tajnog programa razvoja nuklearnog naoružanja, zaustavljenog 2003. godine. Izrael i SAD tvrde da Teheran u tajnosti pokušava ponovno pokrenuti taj projekt, a Iran godinama odbacuje tvrdnju da želi nuklearno oružje.  

Iranski mediji pišu da je Fakhrizadeh bio visokopozicionirana politička i strateška figura u Iranu te da je radio kao profesor fizike na Sveučilištu Imam Hussein. Bio je i viši znanstvenik u iranskom Ministarstvu obrane i logistike oružanih snaga. 

Neki ga nazivaju iranskim Robertom Oppenheimerom i daleko najvažnijim iranskim nuklearnim znanstvenikom.

U izvještaju IAEA-e stoji da je ubijeni Iranac nadzirao aktivnosti "moguće vojne dimenzije nuklearnog programa" unutar takozvanog plana AMAD. 

Fakhrizadehovo ubojstvo sigurno će podići tenzije između Irana i SAD-a te američkih saveznika u regiji

Tko god stajao iza napada, sigurno je da će on podići tenzije između Irana, SAD-a i američkih saveznika u regiji u posljednjim tjednima mandata američkog predsjednika Trumpa.

On je više puta optužio Iran da potajno radi na atomskoj bombi te je povukao SAD iz sporazuma JCPOA između Teherana i svjetskih sila kojim su u vrijeme mandata Baracka Obame Iranu ukinute neke ekonomske sankcije u zamjenu za ograničenje nuklearnog programa. 

Obamin potpredsjednik u dva mandata, novi američki predsjednik Joe Biden, najavio je da će vratiti SAD u taj sporazum. 

Reuters piše kako je anonimni američki dužnosnik ranije ovaj mjesec potvrdio da je Trump od vojnih savjetnika tražio plan za mogući napad na Iran, no da je potom odustao od toga. 

Pročitajte više