Iran: Obustavljamo nuklearne aktivnosti kad nam SAD ukine sankcije

Foto: EPA

Iran će "odmah obustaviti" svoje nuklearne aktivnosti kad SAD ukine sankcije, izjavio je u petak iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif ponovivši stajalište Teherana o washingtonskoj ponudi za oživljavanje pregovora.

Administracija Joea Bidena rekla je u četvrtak da je spremna oživjeti sporazum iz 2015. između Irana i svjetskih sila iz kojeg se bivši predsjednik Donald Trump povukao 2018. i ponovno nametnuo sankcije Iranu.

Kada sankcije budu ukinute, "odmah ćemo obustaviti sve korektivne mjere. Jednostavno", objavio je Zarif na Twitteru. Zarif je u četvrtak tvitao da su iranske "korektivne mjere" odgovor na kršenja sporazuma.

Iran je počeo kršiti sporazum 2019. nakon što se Trump iz njega povukao.

Bidenova vlada najavila povratak SAD-a u sporazum

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je u četvrtak da će se Bidenova administracija vratiti u sporazum ako ga Teheran bude u potpunosti poštovao.

Teheran je postavio Washingtonu rok do 23. veljače da počne ukidati sankcije jer će u protivnom, kako je rekao, poduzeti svoj dosad najveći korak u kršenju sporazuma - zabranit će inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Britanija, Francuska, Njemačka i SAD pozvali su Iran da se suzdrži od tog koraka i ponovili su svoju zabrinutost zbog nedavnih akcija Teherana vezano uz proizvodnju urana obogaćenog do 20 posto.

Pročitajte više