Iran očekuje 1,2 milijuna iračkih izbjeglica

IRAN je u četvrtak priopćio da očekuje oko 1,2 milijuna izbjeglica zbog rata u Iraku, ali da međunarodna pomoć sporo dolazi.

Ahmad Hosseini, zamjenik ministra unutrašnjih poslova za izbjeglice, rekao je za Reuters da nijedan Iračanin još nije prešao u Iran, ali da će izbjeglice vjerojatno početi dolaziti čim Washington počne napad punom snagom.

Dosad su izvedeni ograničeni udari oko Bagdada. "Proširi li se rat i na druge iračke gradove, bit će i više pokreta prema Iranu", rekao je Hosseini u telefonskom intervjuu.

"U tome slučaju predviđamo da će od pola milijuna do 1,2 miljuna iračkih izbjeglica krenuti prema iranskoj granici jer više od 70 posto stanovnika Iraka živi u području od Irana udaljenome 100 do 150 kilometara", rekao je.

Prema njegovim riječima, Iran je granicu prema Iraku zatvorio i ulazak će dopustiti samo osobama za koje ocijeni da su u životnoj opasnosti.

Visoko povjereništvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u četvrtak je ocijenilo da bi prema Iranu moglo krenuti oko šesto tisuća izbjeglica.

Pročitajte više