Iran okrivio Saudijsku Arabiju za teroristički napad, spominju i Trumpa

Screenshot: France 24

IRANSKA revolucionarna garda (IRC) okrivila je Saudijsku Arabiju za današnji teroristički napad na zgradu parlamenta i mauzolej ajatolaha Homeinija u Teheranu, u kojem je ubijeno najmanje 12 ljudi.

>>Okončana talačka kriza u iranskom parlamentu, 12 ubijenih i preko 39 ozlijeđenih

Ovu vrlo ozbiljnu optužbu na račun svog glavnog regionalnog suparnika Iranska revolucionarna garda iznijela je u priopćenju koje su prenijeli iranski mediji. "Teroristički napad dogodio se samo tjedan dana nakon sastanka između predsjednika SAD-a (Donalda Trumpa) i nazadnih (saudijskih) lidera koji podupiru teroriste. Činjenica da je Islamska država preuzela odgovornost znači da su bili uključeni u brutalni napad", rečeno je u priopćenju.

Iranska revolucionarna garda prijeti osvetom

Današnji napad Islamske države, sunitske prvi je koja je ova sunitsko-muslimanska teroristička organizacija izvela u Iranu, većinski šijitskoj islamskoj republici. Iran je izravno i neizravno uključen u vojne operacije u Iraku i Siriji, kako protiv ISIS-a, tako i protiv sirijskih pobunjenika. Prema ekstremnoj salafističkoj vjerskoj doktrini koju ISIS slijedi, šijiti su otpadnici od vjere.

Zamjenik zapovjednika IRC-a general Hosein Salami zarekao se na osvetu za napad: "Osvetit ćemo krv mučenika u današnjem terorističkom napadu." S obzirom da IRC za napad krivi Saudijsku Arabiju, ova bi prijetnja mogla doliti dodatno ulje na vatru napetosti u regiju, koju trenutno potresa diplomatski konflikt između Katara i Saudijske Arabije.

Nakon što je maleni emirat Katar ostao prometno izoliran od strane svojih susjeda, upravo Iran je ponudio pomoći s opskrbom hrane i lijekova.

Saudijci i Iranci međusobno se optužuju za podupitanje terorizma

Saudijski kralj Salman je prilikom Trumpova posjeta optužio je Iran da "predvodi globalni terorizam". Isto je rekao i saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Džubeir, samo nekoliko sati prije današnjeg napada. Iran, s druge strane, optužuje Saudijce da su pomogle stvaranju i rastu ISIS-a.

11 žrtava napada ubijeno je u zgradi parlamenta, u kojem je u to vrijeme trajala sjednica, a 1 u Homeinijevom mauzoleju. Iranske sigurnosne snage ubile su šestero napadača, javlja New York Times: četiri u parlamentu i dvoje u mauzoleju. 42 ljudi je ozlijeđeno u napadu koji je s talačkom krizom trajao čak četiri sata.

Pročitajte više