Iran osudio redatelja na bičevanje i 8 godina zatvora

Foto: EPA

Sud u Iranu osudio je poznatog filmskog redatelja Mohammada Rasoulofa na osam godina zatvora i bičevanje zbog zločina protiv nacionalne sigurnosti, rekao je jučer njegov odvjetnik. Babak Paknia navodi kako je sud utvrdio da su Rasoulofovi filmovi i dokumentarci "primjeri zavjere s namjerom provedbe zločina protiv sigurnosti zemlje". Sud je također izrekao neodređenu novčanu kaznu i naredio zapljenu Rasoulofove imovine, dodao je Paknia.  

Rasoulof je 2020. osvojio Zlatnog medvjeda za najbolji film na festivalu Berlinale za There Is No Evil, a njegov film A Man of Integrity dobio je priznanje Certain Regard u Cannesu 2017. Najnoviji rad scenarista i redatelja, The Seed of the Sacred Fig, trebao bi biti premijerno prikazan sljedećeg tjedna na Filmskom festivalu u Cannesu u Francuskoj, piše CNN.

"Stat ćemo uz njega i sve umjetnike koji ismijavaju cenzuru vlade"

Iranske vlasti su nešto prije prikazivanja novog filma ispitale neke glumce te im zabranile napuštanje zemlje, a Rasoulofu poručile da povuče film s festivala, tvrdi Paknia. Iranski sud je 2022. osudio Rasoulofa na godinu dana zatvora i zabranio mu snimanje filmova na dvije godine jer je, kako navodi, vršio propagandu protiv sustava. 

Iranska neovisna udruga redatelja kritizirala je najnoviju kaznu: "Neovisni kinematografi osuđuju nevaljanu presudu protiv Mohammada Rasoulofa i stoje uz njega i sve umjetnike koji ismijavaju cenzuru vlade."

Pročitajte više