VIDEO Iran pobijedio američku mornaricu, ali u - crtiću

Foto: FaH

"BITKA za Perzijski zaljev II.", animirani film u kojem Iranska revolucionarna garda pobjeđuje američku mornaricu počinje se uskoro prikazivati u kinodvoranama Islamske Republike u vrijeme kada novi predsjednik Sjedinjenih Država zaoštrava retoriku protiv Teherana.

Zanimljiva je "slučajnost" da se film počinje prikazivati u s ulaskom "ratobornog" predsjednika u Bijelu kuću, kaže Farhad Azima, redatelj filma koji se snimao četiri godine.

"Nadam se da će film pokazati Trumpu kako će se američki vojnici suočiti s ponižavajućim porazom ako napadu Iran", rekao je Azima.

"Američki brodovi završavaju u akvariju za ribe"


Film u trajanju 88 minuta, počinje scenom napada američke vojske na iranski nuklearni reaktor te napadima američke mornarice na strateške lokacije u Iranu.

Islamska revolucionarna garda, elita iranske vojske, snažno uzvraća na napade balističkih raketama na američke ratne brodove.

"Svi oni potonu i film završava tako što američki brodovi završe u akvariju za ribe na dnu mora", kaže Azima.



Rastu napetosti od ulaska Trumpa u Bijelu kuću


Novi američki predsjednik Donald Trump rekao je da neće biti tako "ljubazan" prema Irancima kao njegov prethodnik Barack Obama i upozorio je službeni Teheran da vojne opcije nisu odbačene. 

Trump je nezadovoljan nuklearnim sporazumom što su ga zapadne sile sklopile s Iranom i nametnuo je početkom mjeseca sankcije protiv 13 pojedinaca i 12 entiteta iz Irana, dan nakon što je Iran testirao  balističku raketu.

Glavni zapovjednik u filmu prikazan je kao Qassem Soleimani, zapovjednik IRGC-a koji rukovodi vojnim operacijama u Siriji i Iraku protiv islamističkih militanata.

Pročitajte više