Muškarac s mentalnim teškoćama u Iranu pogubljen zbog sudjelovanja u prosvjedima

Foto: X

Iranski prosvjednik s mentalnim poremećajem pogubljen je zbog sudjelovanja u masovnim prosvjedima koji su potresli zemlju krajem 2022., prenosi CNN.

Optužen da je pregazio iranskog dužnosnika

"Smrtna kazna Mohammadu Ghobadlouu za zločin namjernog ubojstva Farida Karampoura Hassanvanda jutros je izvršena nakon 487 dana sudske revizije slučaja", objavila je iranska novinska agencija Mizan.

Iranske vlasti tvrde da je Ghobadlou pregazio iranskog dužnosnika tijekom prosvjeda u Robat Karimu u rujnu 2022.

Na smrt ga je osudio sudac Abolqasem Salavati, kojeg su Sjedinjene Države sankcionirale zbog notorno oštrih kazni koje je izrekao aktivistima, novinarima i političkim zatvorenicima. Ghobadlou je dobio dvije smrtne kazne, jednu za "korupciju", koju je izdao Revolucionarni sud i potvrdio Vrhovni sud, i jednu za ubojstvo, koju je izrekao kazneni sud u pokrajini Teheran.

Ghobadlouov odvjetnik Amir Raesian rekao je da nije obaviješten o presudi u vezi s njegovim klijentom, a ne znaju se ni detalji o izvršenju pogubljenja.

Amnesty International tvrdi da je Ghobadlou bio mučen

Amnesty International je kritizirao smrtnu kaznu te su cijeli proces opisali kao "veoma nepošteno i lažno suđenje, uz 'priznanja' izvučena mučenjem te propustima da se u obzir uzme mentalno zdravlje Ghobadloua, koji ima dijagnosticiran mentalni invaliditet".

Ghobadlou je bio pod nadzorom psihijatrijske bolnice zbog bipolarnog poremećaja od svoje 15. godine, rekli su iz Amnestyja. Kažu i da međunarodno pravo i standardi zabranjuju korištenje smrtne kazne protiv osoba s mentalnim poteškoćama.

Mahmood Amiry-Moghaddam, direktor iranske grupe za ljudska prava Iran Human Rights (IHR) sa sjedištem u Norveškoj, nazvao je Ghobadlouovo pogubljenje "izvansudskim ubojstvom".

Na X-u je napisao da "vođa Islamske Republike i njegovo pravosuđe moraju odgovarati za ovaj zločin. Ovo smaknuće mora naići na snažnu međunarodnu osudu!"

Posljedice prosvjeda iz 2022.

Inače, najmanje osam prosvjednika pogubljeno u vezi s prosvjedima diljem zemlje zbog smrti Mahse Amini u rujnu 2022.

Amini, 22-godišnja žena, umrla je u pritvoru iranske policije za moral nakon što je uhićena jer navodno nije pravilno nosila burku.

Prosvjedi su se sljedećih tjedana proširili, na što su iranske vlasti odgovorile silom, masovnim uhićenjima i ishitrenim lažnim suđenjima, što je izazvalo oštru globalnu osudu i sankcije SAD-a.

Više od 300 ljudi ubijeno je u višemjesečnim prosvjedima, uključujući više od 40 djece, objavili su Ujedinjeni narodi. Američka novinska agencija za ljudska prava (HRANA) procijenila je broj mrtvih na više od 500, uključujući 70 djece. Tisuće su uhićene diljem zemlje, rekli su iz UN-a u prošlogodišnjem izvješću.

Pročitajte više