Iran poručio EU da treba više vremena za jačanje ljudskih prava

IRANSKI ministar vanjskih poslova, kojeg su u srijedu u Bruxellesu kritizirali europski parlamentarci i prosvjednici zbog lošeg stanja ljudskih prava u Iranu, zatražio je od EU više vremena za reforme u svojoj zemlji.

´Put reforme nije lagan pa moramo biti strpljivi i realni, u suprotnom bi svaka prenagljena odluka mogla zaustaviti cijeli proces´, rekao je Kamal Harazi pred odborom za vanjsku politiku Europskog parlamenta.

Harazi je europskim zastupnicima opširno govorio o potencijalima suradnje Irana i Europske unije, koja je prošlog mjeseca pokrenula trgovinske pregovore s Iranom.

Riječ je o najozbiljnijem pokušaju normalizacije odnosa Zapada s Iranom nakon islamske revolucije u toj zemlji 1979. godine.

Ta inicijativa razlikuje Europsku uniju od Washingtona, koji je Iran proglasio jednom od zemalja ´osovine zla´, zajedno s Irakom i Sjevernom Korejom.

Međutim, i Europska unija je potpisivanje trgovinskog sporazuma s Iranom uvjetovala poboljšanjem stanja ljudskih prava i borbom protiv međunarodnog terorizma.

Oko 200 pristaša Nacionalnog vijeća otpora u Iranu, oružane skupine koja se bori protiv režima u Teheranu, prosvjedovalo je nedaleko Europskog parlamenta protiv Harazijevog posjeta Bruxellesu.

Oni su nosili natpise na kojima je pisalo ´Harazi: glasnogovornik terorističkog režima´.

Pročitajte više