Iran potpuno preuzeli tvrdi konzervativci: "Spremni smo za svaki vojni scenarij"

Foto: EPA/FaH

EBRAHIM RAISI danas je službeno preuzeo dužnost novog iranskog predsjednika, prenijeli su iranski mediji, čime su sve tri grane vlasti u rukama tvrdih konzervativaca, prenose agencije.

Raisi je politička nepoznanica budući da je više od tri desetljeća radio u pravosuđu na čije je čelo imenovan 2019. 

Odgovoran za pogubljenja političkih disidenata

Kao državni odvjetnik je odgovoran za pogubljenja puno političkih disidenata, a zadnjih godina oštro je kritizirao umjerenog iranskog predsjednika Hasana Rohanija, uključujući njegov rad na dogovoru o iranskom nuklearnom sporazumu.

Ne zna se kako će se njegov izbor odraziti na pokušaje da se obnovi taj dokument iz 2015. iz kojeg su se Sjedinjene Države povukle i ponovno uvele sankcije koje su devastirale iransko gospodarstvo.

Iran i šest svjetskih sila od travnja pregovaraju o oživljavanju sporazuma, ali iranski i zapadni dužnosnici rekli su da postoje "značajni problemi".

"Iran je spreman za bilo kakav vojni scenarij"

Raisi je u utorak rekao da će njegova vlada poduzeti određene korake za ukidanje "tiranskih" sankcija i pokušati poboljšati životne uvjete svima koji su njima pogođeni.

Raisi je preuzeo dužnost u vrijeme pojačanih napetosti u regiji. Čelnik iranske Revolucionarne garde u četvrtak je upozorio svijet da je Iran spreman za "bilo kakav vojni scenarij".

General Hosein Salami upozorio je Izrael i Zapad da ne pokušavaju zastrašiti Iran.

"Oni koji nam prijete trebali bi biti svjesni opasnih posljedica svoje retorike i pripaziti što govore", rekao je.

Pročitajte više