Iran potvrdio da je pokrenuo projekt za razvoj reaktora za nuklearne fuzije

IRAN je i službeno pokrenuo projekt razvoja i izgradnje reaktora za nuklearne fuzije, projekt kakav već desetljećima neuspješno pokušavaju razviti razvijene zemlje Zapada.

Na ceremoniji otvaranja projekta voditelj iranskog istraživačkog instituta za nuklearnu fuziju Asghar Sediqzadeh je rekao da će inicijalne studije trajati najmanje dvije godine, nakon čega će biti potrebno još 10 godina za izgradnju fuzijskog reaktora.

Sjevernoj Koreji su se smijali. Hoće li i Iranu?

Šef iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi na svečanosti je potvrdio da je institut dobio osam milijuna dolara za projekt razvoja reaktora za nuklearnu fuziju, a procijenio je da će biti potrebno najmanje 20 do 30 godina da fuzijski reaktor postane komercijalno isplativ za proizvodnju energije.

Iran je već godinama pod strogom paskom Zapada, koji, na čelu sa SAD-om, optužuje vladu u Iranu da razvija nuklearni program za proizvodnju nuklearnog oružja, no Teheran to osporava i tvrdi da program razvija isključivo u mirnodopske svrhe. No, unatoč tome, Iran odbija u svoja nuklearna postrojenja pustiti inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), ne popušta čak ni pred višestrukim sankcijama UN-a.

Podsjetimo, i Sjeverna je Koreja nedavno objavila kako su njezini znanstvenici uspješno proizveli energiju nuklearnom fuzijom, no s obzirom na financijsku sposobnost i tehnološke kapacitete te izolirane i siromašne azijske zemlje, objava je izazvala nemali podsmjeh u znanstvenim i političkim krugovima u svijetu. Bit će zanimljivo promatrati kako će na sličnu iransku objavu reagirati zemlje Zapada.

Ni bogate zemlje Zapada još nisu uspjele izgraditi fuzijski reaktor 

Nuklearna fuzija je proces obrnut od nuklearne fizije, kakva se danas koristi u nuklearnim elektranama svijeta. To je proces spajanja atomskih jezgri, pri kojem se oslobađa golema količina jeftine energije bez popratnih štetnih posljedica u obliku nuklearnog otpada. Brojne zapadne zemlje već desetljećima pokušavaju pronaći način kako uz prihvatljive troškove pokrenuti projekt nuklearne fizije u svrhu dobivanja jeftine energije, no to još nisu uspjeli izvesti.

2006. godine desetak je najbogatijih i najrazvijenijih zemalja svijeta (SAD, Francuska, Japan, Njemačka, Rusija...) zajedničkim snagama pokrenulo projekt izgradnje fuzijskog reaktora u Francuskoj, no troškovi su već na samom početku od planiranih pet milijardi eura vrlo brzo narasli na čak 15 milijardi eura. Nedostatak financijskih sredstava značajno je usporio planirane radove na projektu.

Pročitajte više