Iran predao nove prijedloge za nuklearni program



IRANSKI ministar vanjskih poslova predao je velikim svjetskim silama novi paket prijedloga za iranski kontroverzni nuklearni program.

Manouchehr Mottaki predao je nove prijedloge predstavnicima Njemačke, SAD-a, Rusije, Kine i Velike Britanije na ceremoniji održanoj danas u iračkom ministarstvu vanjskih poslova. Nisu poznati detalji prijedloga, ali Mottaki je jučer rekao kako se nada da će paket potaknuti novu rundu nuklearnih pregovora.

Razmatraju se nove sankcije

Njemačka i pet stalnih zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a razmišljaju u uvođenju novih sankcija Iranu ukoliko ne pristane na suradnju oko svog nuklearnog programa.

U međuvremenu, američki veleposlanik pri UN-u Glyn Davies danas je rekao kako Iran već posjeduje dovoljno obogaćenog urana za proizvodnju jedne nuklearne bojeve glave. Davies je komentare dao na sastanku upravnog odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Ahmadinedžad ustrajan

Početkom ovog tjedna, iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad rekao je kako njegova zemlja neće pregovarati oko onoga što je nazvao "pravom na razvoj nuklearne tehnologije". Ipak, dodao je kako je Iran spreman surađivati na miroljubivoj upotrebi nuklearne energije.

Vijeće sigurnosti UN-a dosad je Iranu nametnulo tri različita paketa sankcija zbog odbijanja prestanka razvoja programa obogaćivanja urana.

Obogaćeni uran može se koristiti kao nuklearno gorivo, ali i kao ključni sastojak nuklearnih bojevih glava. SAD i njihovi saveznici na zapadu tvrde kako Iran namjerava razviti nuklearno oružje, dok Iranci ustraju na tome da nuklearnu tehnologiju razvijaju s miroljubivim namjerama.

Pročitajte više