Iran: Razvili smo prvi hipersonični balistički projektil, može probiti sve obrane

Ilustracija: Profimedia

IRAN tvrdi da su njihove zračne snage proizvele prvu hipersoničnu balističku raketu koja može probiti sofisticirane sustave protuzračne obrane. Vijest je potvrdio zapovjednik Amir Ali Hajizadeh za iranske medije, a prenosi iranska novinska agencija Tasnim.

Hajizadeh je rekao da balistička raketa postiže enormne brzine i može letjeti ispod i iznad Zemljine atmosfere. 

"Ova hipersonična balistička raketa odgovor je na štitove protuzračne obrane. Može proći kroz sve proturaketne sustave i mislim da još desetljećima neće biti tehnologije koja bi joj se mogla suprotstaviti", istaknuo je general.

"Velik skok"

Naglasio je da je novi projektil stvoren za uništavanje neprijateljskih proturaketnih sustava. Prema njegovim riječima, razvoj takvog oružja je veliki skok u proizvodnji raketa.

Hipersonične rakete spadaju među najjača oružja koja postoje. Mogu pogoditi mete na bilo kojoj udaljenosti na Zemlji u roku od sat vremena te mijenjati putanju u letu. Trenutno takvo oružje imaju SAD, Rusija i Kina, a jedina ga je u borbama koristila Rusija i to u Ukrajini. 

Australija, Indija, Francuska, Njemačka i Japan razvijaju tehnologiju hipersoničnog oružja, dok su Iran, Izrael i Južna Koreja također ranije izvijestili da je takvo oružje u fazi istraživanja i razvoja.

Rusija vodi na tom području pošto je proizvela više tipova takvih raketa. Moskva je u kolovozu objavila da je u Kalinjingradu, ruskoj enklavi okruženoj zemljama NATO-a, rasporedila zrakoplove opremljene najnovijim hipersoničnim raketama.

Rat u Ukrajini povećao je napetost u kalinjingradskoj enklavi. Rusija je u ožujku, na početku invazije na Ukrajinu, priopćila da je upotrijebila hipersonične rakete Kinžal, što je vjerojatno bila prva uporaba tih raketa.

Pročitajte više