Iran Rusiji sad šalje i balističke projektile? Ukrajina poslala ozbiljno upozorenje

Foto: EPA

UKRAJINA je apelirala na zapadne saveznike da spriječe Iran da prodaje oružje Rusiji. 

Teheran je, po svemu sudeći, u proteklom periodu isporučivao ruskoj vojsci bespilotne letjelice "kamikaze" koje su korištene u napadima diljem Ukrajine.

Iran je službeno zanijekao isporuku bespilotnih letjelica Shahed-136 Rusiji, a Kremlj također tvrdi da njegove snage nisu koristile iranske bespilotne letjelice za napad na Ukrajinu, no iz Irana je neslužbeno procurilo da dronovima-kamikazama opskrbljuju Rusiju, a i ruski vojni savjetnik je, ne znajući da je uživo u programu, rekao da je Moskva koristila iranske letjelice. 

Cijela stvar s iranskim opskrbljivanjem Rusije oružjem otišla je i na višu razinu. 

Dva visoka iranska dužnosnika i dva iranska diplomata rekli su novinskoj agenciji Reuters da je Iran obećao Rusiji isporučiti projektile zemlja-zemlja, uz još bespilotnih letjelica.

Glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Jurij Ihnat rekao je da je njegova zemlja uspjela srušiti 85 posto bespilotnih letjelica iranske proizvodnje, ali joj je bilo teže zaštititi se od projektila.

"Ukrajina trenutno nema učinkovite sustave protuzračne obrane protiv balističkih projektila. Iran će ih vjerojatno isporučiti (Rusiji), osim ako svijet ne pronađe način da to zaustavi", rekao je.

SAD je odbacio iransko poricanje i rekao da su iranski vojni instruktori bili na anektiranom Krimu i pomagali ruskim snagama u upravljanju dronovima.

"Za mene osobno je očito da su oni tamo. Oni podučavaju i možda čak sudjeluju u vojnoj akciji", rekao je Ihnat. 

Pročitajte više