Iran se priprema za lansiranje satelita

IRAN se, prema pisanju časopisa "Aviation Week & Space Technology", sprema poduzeti korake kako bi osim nuklearne postao i svemirska sila.

Alaoodin Boroujerdi, predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku iranskog Medžlisa, je izjavio kako je već sastavljena raketa koja će u Zemljinu orbitu lansirati prvi iranski satelit.

Osim što će se time Iran priključiti ekskluzivnom klubu država koje u orbiti imaju vlastite satelite, Iran će tim lansiranjem testirati i vlastitu raketnu tehnologiju, odnosno olakšati nastojanja da se razvije vlastiti interkontinentalni balistički projektil.

Vjeruje se da će satelit u orbitu biti lansiran pomoću modificiranog dalekometnog projektila "Shahab 3", koji trenutno ima domet od 1600 km i za kojeg se vjeruje da može dosegnuti Izrael.

Iranci, navodno, do 2015. godine namjeravaju razviti, novi, suvremeniji projektil čiji će domet iznositi skoro 4800 km te biti u stanju pogađati ciljeve u većem dijelu Kine, Rusije i Europe, uključujući i Hrvatsku.

Kakve su sposobnosti iranske raketne tehnologije su nedavno na svojoj koži osjetili Izraelci, nakon što je jedna njihova raketna topovnjača pred libanonskom obalom teško oštećena "Hezbolahovim" projektilom za kojeg se vjeruje da je iranskog podrijetla.

Američki izvori, pak, navode da je Iran u razvitku svoje raketne tehnologije tijesno surađivao sa Sjevernom Korejom koja pokušava razviti projektil "Taepodong 2", sposoban dosegnuti američki teritorij.

Izraelski izvori, pak, vjeruju kako bi lansiranje satelita osim propagandne donijelo i praktičnu korist, odnosno da će satelit služiti za špijuniranje, poput izraelskog "Ofeka".

D.A.

Pročitajte više