Iran testirao nove projektile



IRAN je, nekoliko dana prije sastanka s najmoćnijim zemljama svijeta, na kojemu treba raspravljati o svom nuklearnom programu, testirao projektile srednjeg dometa, demonstrirajući tako svoj stav o pritiscima kojima je izložen zadnjih dana.

Press TV, poluslužbena televizijska stanica, objavila je danas kako su testirani projektili Shahab 1 i Shahab 2, koji imaju domet između 300 i 700 kilometara. Prije nekoliko dana zapadne su zemlje upozorile da Iran gradi tajno nuklearno postrojenje blizu svetog grada Qoma i počele vršiti pritisak na Islamsku republiku.

Još jedno testiranje

Press TV najavila je i kako će Iran tijekom dana lansirati i projektil dugog dometa, Shahab 3, koji može pogoditi meta udaljene i do 2,000 kilometara. Takav bi projektil mogao pogoditi Izrael i američke baze u Perzijskom zaljevu.

U nedjelju je Iran testirao dva projektila kratkog dometa. U Iranu je trenutno Tjedan svete obrane, kojime se obilježava početak iransko-iračkog rata u 80-ima godinama prošlog stoljeća. Tijekom tog tjedna uobičajeni su vojni manevri, ali oni ove godine imaju i posebno značenje.

Pokazivanje snage

Iranski režim dosad je bio vrlo čvrst oko stava o svom nuklearnom programu. Više su puta objasnili kako je nuklearna energija njihovo pravo, kako program razvijaju u mirovne svrhe i kako ne namjeravaju popustiti pritiscima.

Činilo se da zapadne zemlje neće imati pretjerano nove argumente za donijeti na stol na ovotjednom sastanku, ali otkriće o tajnom nuklearnom postrojenju dalo im je adut u pregovorima. Testiranje projektila koji mogu nositi bojeve glave iranski je odgovor na to.

Pročitajte više