Iran testirao novi, precizni balistički projektil

Screenshot: PressTV/YouTube

IRAN je u nedjelju testirao novi, precizni balistički projektil usprkos zabrani Ujedinjenih naroda, signalizirajući napredak u pokušajima da pospješi svoj raketni arsenal.

Islamska republika ima jedan od najvećih vojnih raketnih programa na Bliskom istoku, ali su njegov potencijal i učinkovitost ograničeni slabom preciznošću. Nova balistička raketa, nazvana Emad, trebala bi ukloniti nedostatke i prvi put podrazumijeva tehnologiju za precizno navođenje.

"Raketa Emad može pogoditi ciljeve s velikom razinom preciznosti i potpuno ih uništiti. Ovo značajno povećava iransku sposobnost za strateško odvraćanje," rekao je ministar obrane Hossein Dehghan na tiskovnoj konferenciji.



Vijeće sigurnosti UN-a zabranjuje stranim silama pružanje svake pomoći u razvoju iranskih balističkih projektila, a mjera je ostala na snazi iako je 14. srpnja postignut sporazum koji uklanja velik broj drugih sankcija.

UN također zabranjuje svaku aktivnost koja vodi prema razvoju balističkih projektila koji bi mogli nositi nuklearne bojeve glave, što se odnosi i na Emad.

"Mi ne tražimo dozvolu ikog za snaženje naših obrambenih i raketnih sposobnosti," rekao je Dehghan. "Naše vodstvo i oružane snage su odlučni u jačanju naše moći i to je u svrhu promoviranja mira i stabilnosti u regiji. U ovim akcijama ne postoji namjera agresije ili prijetnje."

"Veliki skok"


Anthony Cordesman, istraživač u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu, u siječnju je napisao da Emad ima domet od 1,700 kilometara, preciznost do 500 metara i da može ponijeti teret od 750 kilograma, piše Reuters.

"Emad predstavlja velik skok u smislu preciznosti. Ima napredni sustav za kontrolu i navođenje u nosu rakete," dodaje izraelski stručnjak za projektile Uzi Rubin.

No, Michael Elleman iz Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS) tvrdi da će Iranu vjerojatno trebati "puno godina i deseci testova" da ovlada novom tehnologijom navođenja.

"Ono što postaje jasnije je iranska želja da pospješi točnost raketa, prioritet koji će vrlo vjerojatno nadmašiti potrebu za razvojem projektila dalekog dometa," rekao je Elleman.

Iran bi rakete veće preciznosti mogao iskoristiti za čitav niz vojnih misija, primjerice, za uništavanje vojnih baza ili ekonomskih ciljeva izvan urbanih središta.

IISS je u 2010. godini ocijenio da loša preciznost iranskih raketa znači da se ono koriste samo kao "političko oružje" i potencijalna prijetnja neprijateljskim gradovima, dok je njihova upotreba protiv vojnih ciljeva "ozbiljno ograničena".

Pročitajte više