Iran tužio novinarke jer ne nose hidžab

Foto: EPA

Iransko pravosuđe priopćilo je da je otvorilo novi slučaj protiv dvije novinarke zbog pojavljivanja u javnosti bez hidžaba nakon izlaska iz zatvora. Niloufar Hamedi i Elaheh Mohammadi slikane su s nepokrivenom kosom nakon 17 mjeseci u pritvoru.

Pomogle su u razotkrivanju priče o smrti Mahse Amini 2022., koja je izazvala masovne prosvjede protiv zakona o hidžabu. U listopadu su osuđene na šest i sedam godina zatvora zbog optužbi da prijete nacionalnoj sigurnosti, koje su porekle. Reporteri bez granica (RSF) osudili su njihova suđenja kao farsu, rekavši da su njihovi odvjetnici bili obaviješteni o ročištima u zadnji tren, da im je dano samo nekoliko sati da pregledaju spise te im nije dopušteno da se obrate sucu.

Sud je u nedjelju odobrio puštanje žena na slobodu uz jamčevinu od 10 milijardi tomana (193.000 dolara),nakon što su se žalile na kaznu. Odluku su proslavile novine koje zapošljavaju gospođu Hamedi i gospođu Mohammadi, te mnogi Iranci na internetu, a mnogi su podijelili njihove slike ispred teheranskog zatvora Evin.

Iranski mediji izvijestili su u kolovozu da su vlasti ispitale ili uhitile više od 90 novinara otkako su izbili prosvjedi kao odgovor na smrt Mahse Amini, mlade žene koju je pritvorila policija za moral u rujnu 2022. zbog navodnog "nepropisnog" nošenja hidžaba. Hamedi, novinarka lista Sharq, fotografirala je oca i baku Mahse Amini kako se grle u bolnici nakon što je saznala da je umrla nakon tri dana u komi.

Objavila je to na Twitteru uz natpis: "Crna haljina žalosti postala je naša nacionalna zastava". Mohammadi, novinarka novina Hammihan, objavila je priču o sprovodu Amini u njenom rodnom gradu Saqqezu. Opisala je kako su stotine ožalošćenih uzvikivale "Žena, život, sloboda", što je postao jedan od glavnih slogana prosvjeda. Uhićene su nekoliko tjedana nakon toga i optužene za "suradnju s neprijateljskom američkom vladom" i "propagandu protiv establišmenta". Optužbe su odbacile, tvrdeći da su samo radile svoj posao.

Pročitajte više