Iran: Velike razlike u odnosu na EU-ovu trojku

IRANSKI glasnogovornik naglasio je kako postoje "fundamentalne razlike" u pregovorima s predstavnicima Europske unije oko iranskoga nuklearnog programa, ali je dodao kako obje strane pokušavaju te razlike svesti na minimum.

Uoči subotnjeg nastavka razgovora u Parizu, Hussein Mussaian, vođa iranskoga izaslanstva rekao je u Parizu: "Razlike među dvjema stranama fundamentalne su". "Neke od tih razlika već su riješene, a druge nastojimo svesti na minimum", dodao je.

Prema njegovim riječima, zato će se razgovori u francuskome ministarstvu vanjskih poslova u Parizu nastaviti i u nedjelju.

"Bilo bi prerano reći nešto o rezultatima pregovora dok još nisu gotovi", rekao je Mussavian za televiziju Khabar.

Šef iranskoga izaslanstva u petak je pregovore opisao kao "teške i složene" i dodao da je završena teoretska faza, a počela praktična.

Diplomati iz Francuske, Njemačke i Velike Britanije traže od Irana da obustavi program obogaćivanja urana dok se cijelo to pitanje ne riješi u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA). Washington optužuje Iran da se tim programom kani služiti za proizvodnju nuklearnog oružja.

Iran je pristao obustaviti program na ograničeno vrijeme, kao znak dobre volje, ali od Europske unije očekuje da prizna iransko pravo na nuklearnu tehnologiju za mirnodopske svrhe, pa tako i na obogaćivanje urana.

Ne uspiju li pregovori, EU će se pridružiti Sjedinjenim Državama u zahtjevu da o iranskome slučaju raspravlja Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, uz moguće uvođenje sankcija.

(Hina) xvm ymaš

Pročitajte više