Iran zabranio UN-ove inspekcije nuklearnih postrojenja

IRANSKI predsjednik Mahmud Ahmadinedžad zapovijedio je u subotu zabranu iznenadnih UN-ovih inspekcija iranskih nuklearnih postrojenja nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u Beču odlučila prijaviti Teheran Vijeću sigurnosti UN-a, prenijela je državna televizija.

Predsjednik Ahmadinedžad je "u pismu direktoru Iranske agencije za atomsku energiju priopćio da se u nedjelju prekida primjena dodatnog protokola", kako navodi televizija.

Iran je dosad dragovoljno prihvaćao pojačani nadzor u okviru dodatnog protokola Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (TNP).

Odluka iranskog predsjednika temelji se na zakonu koju je iranski parlament donio jesenas, a predviđa prekid suradnje ukoliko Iran zbog svog nuklearnog programa bude prijavljen UN-ovu Vijeću sigurnosti.

Vijeće guvernera IAEA-e izglasalo je u subotu rezoluciju da se Iran prijavi Vijeću sigurnosti UN-a zbog sumnje da pokušava razviti nuklearno oružje. Vijeće guvernera čini 35 članica: njih 27 glasovalo je za prijavu Irana, pet ih je bilo suzdržano, a protiv rezolucije glasala su tri člana, rekao je neimenovani diplomat.

Pročitajte više