Iran zbog prijetnji sankcijama povukao 75 milijardi dolara iz Europe

IRAN je iz europskih banaka povukao oko 75 milijardi dolara kako bi spriječio blokadu svojih novčanih sredstava zbog prijetnje Zapada sankcijama oko nuklearnih ambicija te zemlje.

Zapadne sile su upozoravale Iran uporabom strožih mjera ukoliko ne zaustavi svoju proizvodnju nuklearne energije, no četvrti najveći svjetski izvoznik nafte izgleda ne pokazuje znakove odstupanja od nuklearnog programa, javlja Reuters.

"Dio Iranskog novca pretvoren je u zlato i dionice, dok je drugi dio tog novca prebačen u azijske banke", kazao je Mohsen Talaie, zamjenik ministra vanjskih poslova zadužen za ekonomska pitanja.

Ostali iranski dužnosnici nisu dali nikakav komentar, pa nije jasno u kojem su vremenskom periodu spomenuta sredstva povučena i za što je navodno naredba došla od samog predsjednika Irana, Mahmoud Ahmadinejada, prenose lokalne novine.

"Oko 75 milijardi dolara iranskog kapitala u Europi koji su bili u opasnosti od blokiranja, povučeni su nazad u Iran, po nalogu Ahmadinejada", prenosi iranski tjednik Shahrvand Emrouz.

Unatoč prijetnjama sankcijama i blokadom financijskih rezervi u svijetu, ta su se sredstva povećavala s obzirom na rekordne cijene nafte. Ta su sredstva u travnju ove godine tako iznosila oko 80 milijardi dolara. Iranu je isto tako pomogla odluka i o promjeni valute tih sredstava, iz oslabljenog dolara u druge, jače valute. To je natjeralo mnoge zapadne banke da prekinu novčane transakcije u dolarima s Iranom ili da prekinu posao s tom državom u cijelosti.

B.V.
Foto: AFP

Pročitajte više