Iranci prosvjeduju protiv rata u Iraku; prosvjedi na Filipinima...

DESECI tisuća Iranaca prosvjedovali su u petak protiv rata u Iraku, okupljeni na prvom velikom mirovnom prosvjedu od početka savezničkog napada na tu zemlju.

Prosvjednici su, marširajući glavnim gradom Teheranom, uzvikivali "Smrt Americi" i "Smrt Sadamu". Tijekom prosvjeda razbijena su stakla na zgradi britanskog veleposlanstva.

Proturatno raspoloženje bilo je ranije vrlo tiho u toj islamskoj republici. Vrlo malo Iranaca simpatizira Sadama Huseina, koji je naredio uporabu kemijskog oružja protiv iranske vojske u iračko-iranskom ratu 1980-1988. godine.

Prosvjedom se izražava protivljenje sukobu na tlu susjedne zemlje, no bez bilo kakve potpore iračkom vođi. Iran je u aktualnom sukobu proglasio neutralnost.

Radikalni iranski svećenik, ajatolah Mohammad Yazdi rekao je u petak, predvodeći vjersku službu na teheranskom sveučilištu, da se Iran jednako protivi Sadamovu režimu, kao i savezničkom napadu na Irak.

"Nijedna država, kao Iran, nije propatila zbog režima u Bagdadu, no to ne znači da podupiremo rat i tako teško stradanje iračkog naroda", rekao je Yazdi.

Čelnik Revolucionarne garde Rahim Safavi upozorio je u petak kako Amerikanci neće biti zadovoljni postignutim u Iraku, već da imaju najmeru kontrolirati cijelu regiju.

Procjenjuje se da je u iračko-iranskom ratu poginulo preko 200 tisuća Iranaca, a infrastruktura u pograničnim područjima ni do danas nije potpuno obnovljena.

Protiv rata u petak je prosvjedovalo i oko 3.000 stanovnika glavnog filipinskog grada Manile, tražeći od svoje vlade da prestane podupirati napad na Irak.

Tisuće muslimana u Indoneziji je iskoristilo jutarnju molitvu za iskazivanje protivljenja ratu u Iraku, koji je u petak ušao u deveti dan. Prosvjedi su se održali u Jakarti i nekoliko gradova na otoku Javi.



(Hina) bcav br

Pročitajte više