Iranske novine raspisale natječaj za karikaturu o holokaustu

NAJTIRAŽNIJE iranske novine raspisale su natječaj za najbolju karikaturu o holokaustu reagirajući tako na objavu karikatura proroka Muhameda u brojnim europskim listovima.

Dnevnik Hamshahri objavio je da je cilj natječaja ispitati granice slobode izražavanja, navodeći da je to bio izgovor europskim novinama za objavu karikatura islamskog proroka.

"Pravo pitanje za muslimane je slijedeće: dopušta li sloboda izražavanja na Zapadu tematiziranje američkih i izraelskih zločina ili incidenata kao što je holokaust ili je sloboda izražavanja dobra samo kada se vrijeđaju svete religijske vrijednosti", objavio je list u utorak.

"Ne želeći izazivati sukob ili se nelogično ponašati, Hamshahri je pozvao svjetske umjetnike da iskoriste pravo na slobodu izražavanja i sudjeluju na natječaju", dodaje list.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izazvao je prošle godine oštre međunarodne osude izjavom kako je holokaus "mit" i kako bi Izrael trebalo "izbrisati s karte svijeta".

Diljem Azije i Bliskog istoka izbili prosvjedi zbog objave karikatura proroka Muhameda, unatoč pozivima svjetskih čelnika za smirivanjem napetosti.

Novi prosvjedi pred danskim veleposlanstvom u Teheranu

Novi prosvjedi održani su u utorak pred danskim veleposlanstvom u Teheranu zbog uvredljivih karikatura proroka Muhameda objavljenih u danskim novinama.


Nakon nasilnih demonstacija u ponedjeljak navečer kada je nekoliko stotina islamističkih prosvjednika nakratko ušlo u krug veleposlanstva, deseci prosvjednika ponovno su se u utorak okupili pred zgradom u sjevernom dijelu iranskog glavnog grada.

Velik broj demonstranata nosio je kafan, bijele haljine kojima muslimani prekrivaju tijela pokojnika, ali i izražavaju spremnost na svaku žrtvu, uključujući i smrt.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da razmatra svoju obvezu zaštite stranih diplomatskih misija u Iranu, ali je u isto vrijeme žestoke reakcije muslimana ocijenilo "normalnima".

Iran je u ponedjeljak prekinuo trgovinske veze s Danskom, a razmatra poslovne odnose i s drugim europskim zemljama u kojima su objavljene sporne karikature.

Pročitajte više