Iranski dužnosnik: Testiranje rakete jača obranu

IRAN je testirao balističku raketu radi pojačanja obrambenih sposobnosti u odnosu na izraelsku prijetnju, rekao je u četvrtak jedan viši iranski dužnosnik, iako tu zemlju optužuju za nejasnoće u vezi s njezinim nuklearnim programom.

Tajnik iranskoga Vrhovnoga vijeća nacionalne sigurnsoti Hassan Rowhani kaže da je nuklearni program njegove zemlje usmjeren isključivo na generiranje električne energije, a ne na izgradnju nuklearnoga oružja.

Teheran je u srijedu testirao Shahab-3, balističku raketu srednjega dometa, a vojni stručnjaci kažu da to oružje može gađati Izrael i američke baze u Perzijskome zaljevu. U srpnju je Iran nastavio s proizvodnjom dijelova za centrifuge za obogaćivanje urana, koje mogu proizvoditi i materijal za nuklearnu bombu.

"Neki izraelski dužnosnici prijete Iranu. Prirodno je da se moramo pripremati kad nam zemlji prijeti neka strana zemlja", rekao je Rowhani.

"No Iran se protivi oružju za masovno uništavanje. Sve su optužbe nekih zemalja protiv Islamske Repubike Irana potpuno neutemeljene", rekao je za posjeta Canberri, glavnome gradu Australije.

Bliskoistočni mediji nagađaju kako bi Izrael mogao pokušati zaustaviti iranski nuklearni program zračnim napadima na neke nuklearne objekte u Iranu. Iranski dužnosnici kažu kako bi Iran na takav napad uzvratio brzo i snažno.

Pročitajte više